«Στον ανομολόγητο πόλεμο πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή»

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 18:32

Γράφει η Α. Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Η λαϊκή ρήση λέει ότι το μεγαλύτερο θηρίο της φύσης είναι ο άνθρωπος. Η πρόσφατη ιστορία επιβεβαίωσε την άποψη αυτή, από την σκοπιά της συμπεριφοράς των ανθρώπων, απέναντι στην πανίδα, την χλωρίδα και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η συνεχής εκμετάλλευση και -σε επίπεδα κακοποίησης- του πλανήτη και των φυσικών πόρων, οδήγησε σε μια ολοένα και δριμύτερη κλιματική κρίση, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.

Η κοινώς παραδεδεγμένη αλήθεια, είναι ότι δεν ζούμε πλέον στο περιβάλλον που ζούσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Χρόνο με το χρόνο το κλίμα της γης αλλά και κατά τόπους, αλλάζει προς το χειρότερο, με τις ενδιάμεσες εποχές να έχουν πρακτικά εξαφανιστεί.

Συνέπεια της οικολογικής αυτής καταστροφής που παγκοσμίως τα κράτη μέχρι στιγμής, αποτυγχάνουν να αναχαιτίσουν, είναι στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε φυσικά φαινόμενα όπως πυρκαγιές και χιονοπτώσεις, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα προηγούμενα χρόνια.

Η αυξημένη θερμοκρασία, κατά την θερινή περίοδο, σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην πρόκληση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πράγμα που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία.

Βρισκόμαστε σε έναν συνεχή πόλεμο με την κλιματική αλλαγή και καλούμαστε ως παγκόσμια κοινότητα, ως χώρα και ως Κυβέρνηση, να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα επιβεβαιωμένα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2023, έδειξαν ότι η χώρα μας επλήγη από 1.470 πυρκαγιές. Ο κρατικός μηχανισμός, με τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό άμεσης βοήθειας να τον συνεπικουρεί, κατόρθωσε να καταστείλει εν τη γεννέση τους όλες τις πυρκαγιές, εκτός από κάποιες που πήραν διάσταση και εντέλει κατασβέστηκαν. Σημειωτέον ότι μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό πυρκαγιών που ξεσπούσαν σχεδόν ταυτόχρονα, σε όλα τα σημεία της επικράτειας.

Το έργο που επιτελέσθηκε είναι τιτάνιο και θαυμαστό. Οι γυναίκες και οι άντρες της πυροσβεστικής μας, της πολιτικής προστασίας, της αστυνομίας, του στρατού και οι εθελοντές μας, κάθε φορά υπερβάλλουν εαυτόν για να σώσουν ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ήδη μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής. Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν άμεσα για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αυστηροποιεί τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, πολλαπλασιάζοντάς τα, καθώς σήμερα το πρόστιμο δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Επίσης, όποιος ευθύνεται για την πρόκληση πυρκαγιάς, εκούσια ή ακούσια, θα επιβαρύνεται με το κόστος της πυρόσβεσης.

Πρέπει να ομολογήσουμε πως το καλοκαίρι που διανύουμε είναι καυτό και οι πυρκαγιές έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους. Όμως, με τη βοήθεια του 112 και την συντεταγμένη αντίδραση της πολιτικής προστασίας, έχουμε μέχρι στιγμής κατορθώσει το ακατόρθωτο. Να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών και να προστατέψουμε τους πολίτες.

Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ασφάλεια και η προστασία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη. Με αυτό το γνώμονα αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά και ταυτόχρονα προβλήματα. Επιτυγχάνουμε, όχι μόνο να τα αναχαιτίζουμε, αλλά και να λειτουργούμε ως μοντέλο διαχείρισης διεθνώς, την στιγμή που οι αδιάλειπτες πυρκαγιές δοκιμάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.