Σπ. Ταλιαδούρος – Αναγκαία η Ευρωπαϊκή ενοποίηση

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 13:37

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, υγείας, τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και πολιτισμική καθώς και οικονομική. Ο πόλεμος στην Ουκρανία στάθηκε η αφορμή για να δείξουμε τις κοινές μας αξίες, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και την αναγκαιότητα της υπεράσπισης των συνόρων της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα αφορά και την επιλογή μεταξύ της φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των αυταρχικών καθεστώτων όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλώς μια μορφή συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε πολλά επίπεδα ή προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων. Αποτελεί αναγκαία εξέλιξη η στενότερη θεσμική συμπόρευση των μελών της σ ένα κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία διαμορφώνουν την παγκόσμια τάξη.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωσηθα πρέπει και αυτή να πρωταγωνιστεί για να διατηρήσει την ενότητα της. Να έχει την πολιτική και οικονομική δύναμη, ώστε να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ηπείρου και να συμβάλει στην παγκόσμια τάξη με τρόπο, ώστε να υπάρχει η αναγκαία ισορροπία δυνάμεων και ειρήνης που επιδιώκει.

 Η δημιουργία μιας ενιαίας Ευρώπης προϋποθέτει με σαφήνεια τον καθορισμό της σχέσης της κεντρικής εξουσίας της Ε.Ε. με τα κράτη-μέλη και τον προσδιορισμό της διαδικασίας επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών. Σημαντικό για την σχέση αυτή θα είναι ο καθορισμός των εξουσιών. Η οικονομική πολιτική θα είναι πάντα ενιαία για την Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των μελών, που δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με τις πιο αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία. Η αρχή θα πρέπει να είναι «μαζί στην προσπάθεια ανάπτυξης και για καλύτερες συνθήκες ζωής. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή στις αδυναμίες και τα προβλήματα του κάθε μέλους, ώστε να υπάρχει η λήψη μέτρων για την βελτίωση τους, ώστε να εξασφαλίζεται η κοινή πορεία.

Η ανάπτυξη της Ευρώπης και η εξασφάλιση ειρήνης απαιτεί όλο και περισσότερη κοινή προσπάθεια και ταύτιση των επιδιώξεων.

Τα ανωτέρω είναι τα επιβεβλημένα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικοδομικής, τεχνολογικής και πολιτικής εξέλιξης που επιβάλει ο ισχυρότερος διεθνής ανταγωνισμός, με πρωτεργάτες τις «μεγάλες δυνάμεις».

Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναγκαία για μία πιο ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.