Σπ. Ταλιαδούρος – Σε νέες βάσεις τα Ελληνοτουρκικά

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 09:29

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

   Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η εναλλαγή περιόδων ηρεμίας και διαπραγματεύσεων με περιόδους έντασης, προκλήσεων και κινδύνους πολεμικών επεισοδίων.

   Η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είχε φθάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο, με ευθύνη της Άγκυρας.

   Μετά τις εκλογές μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται σε Ελλάδα και Τουρκία όπως φάνηκε από την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει την πρόθεση να θέσει τα ελληνοτουρκικά σε νέες βάσεις από την αρχή της νέας θητείας του, εκμεταλλευόμενος την θετική εικόνα που υπάρχει και στις δυο χώρες. Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Είναι φανερό ότι ο Ερντογαν κάνει επίθεση φιλίας στην Αθήνα και ανοίγματα στην Δύση διότι αναζητεί απεγνωσμένα χρήματα για να στηρίξει την οικονομία του που βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μια τέτοια στροφή» καθώς «είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι».

   Τα θετικά μηνύματα από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογαν δίνουν μια ευκαιρία στις δυο χώρες να εξασφαλίσουν μια ήρεμη συνύπαρξη χωρίς κανείς να προδιαγράψει την διάρκεια της.

   Η συμφωνία για επανεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την επόμενη σύγκληση του να τοποθετείται το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, αντανακλά την εκατέρωθεν πρόθεση για επανεκκίνηση της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων.

   Από την στιγμή που είναι δεδομένο ότι ο διεθνής παράγων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και θα επηρεάσει  σχεδόν άμεσα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει τεράστια σημασία το πως βλέπουν και αποτιμούν οι τρίτες χώρες το πλαίσιο αυτής της εξέλιξης.

   Η χώρα μας εδώ και χρόνια αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο που θέλει και μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στον βαθμό που της αναλογεί, στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή της.

   Η συμφωνία κορυφής για μια νέα αρχή με την Τουρκία αναφέρεται σε τρεις άξονες:

(α) στην απευθείας επικοινωνία των δύο υπουργών εξωτερικών και την επίβλεψη των θεμάτων που υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους,

(β) στην προώθηση των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και

(γ) στη συνέχιση της θετικής ατζέντας, πρακτικά με την ανακοίνωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Θεσσαλονίκη το ερχόμενο φθινόπωρο.

   Εκτιμάται ότι το παράθυρο που έχει ανοίξει είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνουν αρχικά κινήσεις που θα παγιώσουν την θετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν συζητήσεις για την επίλυση των υπαρκτών θεμάτων.

   Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και οι δύο ηγέτες μπορούν να κάνουν «ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

   Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τον φάκελο «Θαλάσσιες ζώνες» απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν διστάζει να «ακούει την κοινωνία», που επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τον τερματισμό των εντάσεων στο Αιγαίο, και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει το «ρίσκο» μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που μπορεί να εμπεριέχει και πολιτικό κόστος.

   Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μία νέα φάση που μένει να φανεί που θα οδηγήσει. Πάντως για την Αθήνα είναι σαφές πως ακόμη και η απλή νηνεμία των τελευταίων  μηνών σε επίπεδο ρητορικής και κινήσεων στο Αιγαίο θα είναι ένα θετικό κεκτημένο.

   Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ξέρουν πολύ καλά πως να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.