Σπύρος Ταλιαδούρος – Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 09:21

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 Ένα δις ευρώ θα διατεθούν από την Κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία. Τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό  και περί τα 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.

 Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για την πρώτη αρωγή, για την κάλυψη οικοσκευών, έναντι στεγαστικής υποδομής και έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών μονάδων και αποζημιώσεις στους αγρότες. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν οι πρώτες ανάγκες σε υποδομές, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

 Άμεσες προτεραιότητες θεωρώ ότι είναι η μέριμνα για την δημόσια υγεία, η οριστική απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες  περιοχές και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

 Απαιτείται η χάραξη ενός νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, η πλήρης αναβάθμισης του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης  ελαφρού τύπου, την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, την αναβάθμιση του 112  και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Aναγακαία μέτρα πρέπει να ληφθούν και για την αποκατάσταση της ομαλής καθημερινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η περιοχή δεν θα απειληθεί άμεσα από κάποια ανάλογη καταστροφή και θα παραμένει λειτουργική και παραγωγική.

Ειδικότερα, αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι είναι:

   Πρώτον: Η εξουδετέρωση της υγειονομικής βόμβας που απειλεί την περιοχή. Τα εκατοντάδες νεκρά ζώα που αναδύονται από τα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ταχεία περισυλλογή τους είναι ένα κρίσιμο υγειονομικό θέμα.

   Δεύτερον: Η γρήγορη επιδιόρθωση ζημιών στο οδικό δίκτυο και σε βασικά αντιπλημμυρικά έργα. Σε αρκετά σημεία προκλήθηκαν κατολισθήσεις  και γέφυρες έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορεινές περιοχές.

   Τρίτον: Η αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, σχολεία, μονάδες υγείας, υποδομές για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές.

Τέταρτον: Η τεχνική και επιστημονική συνδρομή προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης το ταχύτερο δυνατό. Στην περιοχή ο πρωτογενής τομέας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.

 Πέμπτον: Ο έλεγχος της φέρουσας ικανότητας της λίμνης Πλαστήρα. Ήδη, από τον «Ιανό» στον βυθό της λίμνης έγινε εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών που «ψήλωσαν» τον πυθμένα, με αποτέλεσμανα μην θεωρούνται ακριβείς οι εκτιμήσεις που γίνονται για την ποσότητα του νερού που βρίσκονται στην λίμνη.

   Έκτον: Η γρήγορη ανταπόκριση σε όλα τα παραπάνω και σε άλλα ζητήματα που πιθανότατα θα προκύψουν τις προσεχείς εβδομάδες, μαζί με την γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η παραγωγική δραστηριότητα και η οικονομία της περιοχής.

Για να τα καταφέρουμε ως χώρα πρέπει ασφαλώς να ξανασχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις παραμέτρους που δεν είχαμε φανταστεί ως σήμερα. Βεβαίως, αυτή η μετάβαση στις νέες συνθήκες δεν είναι ούτε εύκολη ούτε χωρίς κόστος. Αντιθέτως απαιτείται χρόνος, κόπος και χρήμα πολύ, που δεν περισσεύει από κάπου, αλλά πρέπει να  εξευρεθεί. Απαιτείται η αποκατάσταση των ζημιών, ώστε η Ελλάδα να παραμένει λειτουργική και παραγωγική. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ «θα βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές κατ’ αρχάς να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους»