Επιστολή των πρώην Προέδρων της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 12:20

Υπογράφουν οι πρώην Πρόεδροι, Θωμάς Χάρμπας, Μένη Παπανικολάου, Αθανάσιος Μπακρατσάς, Κατερίνα Σταθοπούλου.

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων υπηρετεί τον Πολιτισμό μέσα από την οπτική της εθελοντικής προσφοράς στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Εξάλλου, και η δημιουργία της αυτόν τον σκοπό ακριβώς εξυπηρέτησε: εξέφρασε το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Καρδίτσας, την ανησυχία των ανθρώπων της και τη διάθεση για εξωστρέφεια. Τη διάθεση να γνωρίσει η υπόλοιπη Ελλάδα τόσο τη τοπική πολιτιστική παραγωγή, όσο και τον ίδιο τον τόπο μας. Να γίνει η Καρδίτσα η «καρδιά» του Πολιτισμού της ελληνικής περιφέρειας. Και τα κατάφερε: η ίδια η μακρόχρονη πορεία του δευτεροβάθμιου οργάνου, αλλά και η επιτυχής και διαρκής πορεία των δύο μεγάλων διοργανώσεων- θεσμών που καθιέρωσε, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού « Καραϊσκάκεια» το αποδεικνύουν.

Αναμφίβολα, μέσα σε αυτήν την πορεία, ούτε ήταν όλα ρόδινα, ούτε απλά κι εύκολα. Με πολλή δουλειά, ωστόσο, και καλή διάθεση , αλλά και βασιζόμενοι στις δημοκρατικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της, κατάφεραν όσοι την υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια από κάθε θέση να κρατήσουν ψηλά το αρχικό όραμα και να το γιγαντώσουν. Κάθε Διοίκηση παρέδιδε στην επόμενη τη σκυτάλη της δημιουργίας και η επόμενη την έπαιρνε για να συνεχίσει να βαδίζει μόνον μπροστά , για να εξελιχθεί και να προλάβει τους καιρούς που αλλάζουν. Χωρίς εγωισμούς ή ανώφελους ανταγωνισμούς. Η ευχή μας για το μέλλον, λοιπόν, είναι η ίδια: « Κάθε επόμενη Διοίκηση να ξεπερνά την προηγούμενη, γιατί μόνο έτσι ο κόσμος πάει μπροστά και το μπόι της Ένωσης ψηλώνει».

Γίναμε, ωστόσο, δέκτες ενός δημοσιεύματος από τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στο οποίο – ελπίζουμε από άγνοια και όχι σκοπίμως- αναιρεί ήδη γνωστές καταστάσεις και πρακτικές αποδίδοντας μόνο στις τελευταίες διοικήσεις το χαρακτήρα της διαφάνειας και της φροντίδας για το Όργανο.

Έχουμε, λοιπόν, καλόπιστα να παρατηρήσουμε τα εξής θυμίζοντάς σας παράλληλα ότι ο σεβασμός στην όποια παρακαταθήκη είναι το πρώτο βήμα για την περαιτέρω πορεία του ιστορικού, πλέον, αυτού φορέα:

1. Στη διάρκεια των τριάντα χρόνων που υπηρετήσαμε την Ένωση, με το κλείσιμο του οικονομικού έτους ο ταμίας φρόντιζε να συντάσσει τον απολογισμό, τον οποίο έφερνε προς ψήφιση στο Δ. Σ.. Μετά τον έλεγχο από την Εξελεγκτική Επιτροπή και υπογεγραμμένα όλα ομόφωνα, τα τιμολόγια με τα συνοδευτικά έγγραφα έγκαιρα στέλνονταν στην αρμόδια Ελεγκτική Επιτροπή. Ύστερα από τον έλεγχο, όλα αυτά επιστρέφονταν στην Ένωση όπου φυλάσσονταν στο γραφείο του ταμία και ήταν προσβάσιμα σε κάθε μέλος του Δ.Σ., αλλά και της Ένωσης γενικότερα. .Aρα, δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος στην επιστολή του , ότι, δηλαδή, αυτός για πρώτη φορά καθιέρωσε τον συγκεκριμένο έλεγχο.

2. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αγαπητά μέλη, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν δίπλα μας από το 1993, παραχωρώντας την αιγίδα και βοηθώντας οικονομικά τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ένωσης κατά τα έτη: 1993, 1995, 1996, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009. Το ίδιο έπρατταν και διάφορα άλλα υπουργεία, όπως και άλλοι φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Καρδίτσας, ΠΈΔ, Επιμελητήριο, Ιερά Μητρόπολη), μεγάλοι χορηγοί (ΟΤΕ, ΙΝΤΈΡΑΜΕΡΙΚΑΝ…) και πολλοί επαγγελματίες της Καρδίτσας, οι οποίοι προς τιμήν τους, μέχρι σήμερα εξακολουθούν να στηρίζουν τον πολιτισμό της Καρδίτσας. Τον δρόμο και σε αυτόν τον τομέα τον βρήκε ανοιχτό η τωρινή διοίκηση.

3. Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι «με την εκλογή μας αμέσως αναθέσαμε σε λογιστή την οργάνωση των εσόδων-εξόδων για την αποφυγή λαθών, αλλά και για τη σωστή μας ενημέρωση». Αναρωτιόμαστε, γιατί άραγε επί θητείας του παρόπλιζε τους εκάστοτε ταμίες και ανέθετε με αμοιβή τη διαχείριση των οικονομικών της Ένωσης σε ιδιώτη λογιστή; Ο έμπειρος και έντιμος λογιστής, ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια διαχειριζόταν το ταμείο της Ένωσης χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και ο οποίος επί θητείας του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Έ.Έ., δεν ήταν αρκετός; Αυτά σε συνδυασμό με την άρνηση του να μην παραδίνει για έλεγχο τα τιμολόγια στην Εξελεγκτική Επιτροπή και να μην επιτρέπεται σε μέλη του Δ.Σ. να έχουν πρόσβαση στα παραστατικά στοιχεία, δεν βάζει τον καθένα σε σκέψεις;

4. Εφόσον, λοιπόν, τα οικονομικά επί θητείας του, όπως λέει στην επιστολή του, «είχαν πολύ φως και ήταν κρυστάλλινα», θα μπορούσε ο ίδιος και ο ταμίας να παρουσιάσουν τα τιμολόγια, τα οποία πιεστικά επί τρία χρόνια ζητούσε μέλος του Δ.Σ., όπως μας πληροφόρησε το ίδιο , αλλά και τα δυο μέλη που παραιτήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Το ίδιο εξακολουθούν να πράττουν και σήμερα παρότι μέλος του Δ.Σ. τα ζητάει κατ’ επανάληψη εγγράφως, όπως και μέλος της Έ.Έ..

5.Επιπλέον, στην παρατήρηση του Προέδρου ότι « το διοικητικό συμβούλιο κατά την πρώτη μου κιόλας θητεία, αποφάσισε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης δε θα έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης και ο ταμίας της θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα» σάς αναφέρουμε ότι ποτέ στην τριακονταετή θητεία μας δεν εισπράξαμε ως πρόεδροι χρήματα από την τράπεζα. Αυτή ήταν δουλειά του εκάστοτε ταμία που ήταν εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. (Καλό θα ήταν να το μελετήσουν ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας.)

6. Επίσης, η πρότασή του για ενημέρωση «ανά δύο ή τρία μέλη από τον ίδιο ή από την πρόεδρο της Ε.Ε.», όπως γράφει στην επιστολή, θα ήταν καλοδεχούμενη, όταν με το καλό ελεγχθεί, εγκριθεί και υπογραφεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός από τα μέλη του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τότε και μόνο μπορεί να γίνει η ενημέρωση. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

7. Τέλος, όσον αφορά στην διατύπωση που μοιάζει με απειλή «Με τα υπόλοιπα θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι», με την οποία κλείνει την επιστολή του, θα πρέπει, αγαπητοί φίλοι, να υψώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα: «Στον Πολιτισμό δεν έχουν θέση οι δικαστικές αντιπαραθέσεις ούτε και ο διασυρμός προσώπων που με συνέπεια τον υπηρέτησαν συμβάλλοντας στο πολιτιστικό κίνημα του τόπου μας». Το Δ. Σ. ας αφήσει την Εξελεγκτική Επιτροπή να κάνει τον έλεγχο, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό.

Εξάλλου ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Κλείνοντας αυτή την ενημερωτική επιστολή θα θέλαμε να σάς ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά για την πολύχρονη στήριξή σας και να σάς πούμε πως οι χτύποι της καρδιάς μας και τα βήματά μας ήταν και θα παραμείνουν συντονισμένα με τα δικά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες είμαστε στη διάθεσή σας.

Οι πρώην Πρόεδροι

Θωμάς Χάρμπας

Μένη Παπανικολάου

Αθανάσιος Μπακρατσάς

Κατερίνα Σταθοπούλου

#PressGreece

#ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ

#ΑΠΟΨΕΙΣ