Η Ελλάδα 40 χρόνια Ευρωπαία - Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου.

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 14:32

 Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, σημερινή Ε.Ε.

Ήταν 28 Μαΐου 1979. Η ημέρα αυτή είναι σημαντικά χαραγμένη στη μνήμη μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου σε ηλικία 11 ετών, να κάθομαι στο δωμάτιο μου σε ένα χαμόσπιτο στους Σοφάδες και μπροστά σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση που πότε έπιανε και πότε έβγαζε χιόνια, να παρακολουθώ την υπογραφή της συμφωνίας με βάση την οποία η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Η επίσημη τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των εννέα κρατών-μελών της ΕΟΚ. Τα θυμάμαι όλα διότι μου έκαναν εξαιρετική εντύπωση. Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αθηναίοι στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, καθώς και στους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΟΚ, που έφτασαν στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν μέρος στην τελετή, ήταν εντυπωσιακή.

Στο Ζάππειο Μέγαρο τους υποδέχονται ο ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Ράλλης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν εισέρχονται στο αίθριο, όπου βρίσκονται ήδη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου, οι αρχηγοί των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει την έναρξη της τελετής και δίνει το λόγο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμμετοχή της στη διαμορφούμενη Ευρώπη η Ελλάδα χαράσσει κατά τρόπο σταθερό τον εθνικό της προσανατολισμό και τη μελλοντική της πορεία.

Τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφουν διαδοχικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφρεντ Μαρτένς, ο Υπουργός Γεωργίας της Δανίας ο Ν. Κόφοντ, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζων Λυντς, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Κριστόφ βαν ντερ Κλάου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λόρδος Κάρινγκτον και εκ μέρους της Ελλάδας οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης και Γεώργιος Κοντογεώργης. Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνεται και πάλι από το βήμα προς τους παριστάμενους επισήμους και ο Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει τη λήξη της τελετής, τονίζοντας την υπερηφάνεια της ΕΟΚ για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέστη το δέκατο μέλος της.

Τα ονόματα και την διαδικασία, ανέτρεξα και τη βρήκα σε ρεπορτάζ της εποχής, αλλά στην μνήμη παραμένει χαραγμένη βαθιά η μεγάλη αυτή στιγμή της Ελλάδας. Η αίσθηση και μόνο ότι πλέον η ψωροκώσταινα γίνεται μέλος σε μια ομάδα των 10 ποιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, ήταν κάτι που με έκανε περήφανο. Η εικόνα όλων αυτών των ηγετών, φάνταζε στα μάτια μου ως παιδί 11 ετών, ως κάτι μεγαλειώδες.

Επίσημα μέλος της ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε. η Ελλάδα έγινε την 1η Ιανουαρίου 1981 και φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 κράτη-μέλη, 27 διαφορετικές κρατικές οντότητες, η κάθε μία με τη δική της εθνική προσωπικότητα, τη δική της ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

Επόμενη μεγάλη στιγμή της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, ήταν η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Η 1η Ιανουαρίου 2002 που μπήκε στην ζωή μας το Ευρώ, είναι εξίσου σημαντική για την μετέπειτα πορεία της χώρας μας.

Μπορεί να υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που υποστηρίζουν ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ, υπήρξε καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει άλλη άποψη. Η συμπόρευση με τα μεγάλα κράτη της Ε.Ε. μας έσωσε από τα χειρότερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η χώρα μας έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Αποδείχθηκε ότι αν και όλα τα πολιτικά κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου που δέχθηκε να μπει η χώρα σε μνημόνιο, τελικά έκαναν τα ίδια, μιας και αυτή ήταν η μοναδική λύση για να μην φτάναμε στην πλήρη φτωχοποίηση του λαού μας. Η οικονομική στήριξη της χώρας μας από τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. μας γλίτωσαν από την χρεωκοπία.

Θα βιαστούν κάποιοι να πουν ότι αν χρεοκοπούσαμε εμείς, θα παίρναμε στο λαιμό μας και τους άλλους και αυτός είναι ο λόγος που μας στήριξαν. Κανείς δεν λέει το αντίθετο, όμως τι φόβο θα είχαν τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αν δεν είχαμε γίνει μέλος της Ε.Ε και της ΟΝΕ; Απολύτως κανέναν φόβο δεν θα είχαν και θα είχαμε μείνει μόνοι μας να παλεύουμε στο ανοικτό πέλαγος.

Ας καταλάβουμε λοιπόν ότι η Ευρωπαία Ελλάδα, μόνο καλά έφερε ως δώρα για τους πολίτες της. Τα άσχημα που συνεχώς κάποιοι αραδιάζουν, θα τα είχαμε έτσι κι αλλιώς αν είμασταν μόνοι μας. Τώρα, υπάρχουν και άσχημα, αλλά τα καλά είναι συντριπτικά περισσότερα.

Αποδείχθηκε ότι όσα έβλεπε και άκουσα στις 28 Μαΐου 1979 από τα στόματα των ηγετών της Ευρώπης, δεν ήταν λόγια κούφια, αλλά έγιναν πράξη. Εχθρός του καλού, είναι πάντα το καλύτερο, αλλά σήμερα, 40 χρόνια μετά, το πρόσημο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, είναι θετικό και να γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, πάλι την ίδια απόφαση έπρεπε να είχαμε πάρει.

#PressGreece

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ

#ΑΠΟΨΕΙΣ