ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 09:58

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ...

Δύο χρόνια συμπλήρωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας περάσει από δύο πολύ σημαντικές κρίσεις, πρώτη την πανδημία που είναι ακόμα παρούσα και δεύτερη τα ελληνοτουρκικά. Στα δυο αυτά χρόνια η Ν.Δ. κατάφερε να κρατήσει την πολιτική της κυριαρχία. Και τούτο γιατί: α) Διαχειρίστηκε τις κρίσεις πολύ καλά β) Εφάρμοσε την πολιτική στρατηγική της ηπιότητας γ) Διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου κινούνται σε υψηλό επίπεδο δ) Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 με ισχυρό ρυθμό στο 4,4%. Η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις για τη συνέχιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, σημαντική βελτίωση και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έρευνα της Ernst & Young, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας, έλκει ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το γεγονός ότι η Ελλάδα, ύστερα από μια δεκαετία πολιτικής αστάθειας έχει επιστρέψει σε σταθερότητα.

Πρώτον, οι εντάσεις έχουν μειωθεί. Επίσης, ανέβηκε η αξιοπιστία της σχέσης κράτους και πολίτη. Η ταχεία ψηφιοποίηση μέσω του gov.gr, η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών και η άμεση αντίδραση στον Έβρο αποτελούν θετικά βήματα που έδειξαν ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις κάτω από πίεση.

Δεύτερον, ενισχύθηκε ο ρόλος της χώρας παγκοσμίως. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην πρόταση για κοινό δανεισμό της Ε.Ε., αλλά και για τα ψηφιακά πιστοποιητικά για τα ταξίδια.

Τρίτον: Η ελληνοτουρκική διαμάχη έγινε ευρωτουρκική σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας τη χώρα να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα.

Τέταρτον: Στο οικονομικό πεδίο δεσπόζει το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πλέον μια πραγματικότητα με αρκετά κεφάλαια που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ.

Είναι βέβαιο ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Συνέβαλε σε αυτό το γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση διέθεσε 41 δις ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Έτσι, κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας. Δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που εμπνέουν ισχυρή αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον: Οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα που αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Δεύτερον: Το Δημόσιο δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας, πράγμα που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Τρίτον: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δις φέτος και πάνω από 30 δις στα επόμενα 4 χρόνια και θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, και θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας. Περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις. Ήδη, τα πρώτα 12 έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης με έτοιμα τα τεχνικά τους δελτία. Έως το τέλος του έτους θα έχουν εκταμιευθεί δάνεια 200εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέταρτον: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, όπως: ψηφιακό κράτος, το νέο εργατικό πλαίσιο, αναπτυξιακός νόμος, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων.

Πέμπτον: Δημοσιεύτηκε Απόφαση Ένταξης εξήντα νεοφυών επιχειρήσεων που ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου του Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν θετικά βήματα της Κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας και την επίτευξη της ανάκαμψης. Με τα μέτρα αυτά, η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμό έχει βελτιωθεί αισθητά. Η χώρα μας ακολουθεί μία αποτελεσματική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.