Με ένα τσίμπημα βλέπουμε τον καρκίνο.

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 18:55

Cancer Seek: Ένα test εξασφαλίζει πρώιμη διάγνωση 8 ειδών καρκίνου.

Τι επισημαίνει η Φλώρα Σταυρίδη MD, MSc, MRCP, Ειδικός Ογκολόγος- Παθολόγος, συνεργάτης του νοσοκομείου Υγεία, Διευθύνων Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center.

Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί το κλειδί της αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου. Η κλινική μελέτη του test Cancer Seek δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Αποτελεί το πρώτο αιματολογικό test που ανιχνεύει με υψηλά ποσοστά ευαισθησίας που κυμαίνονται από 69 έως 98%, 8 διαφορετικές μορφές καρκίνου (ωοθήκης, στομάχου, παγκρέατος, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, πνεύμονα και μαστού) σε ασθενείς που ήδη νοσούσαν από πρώιμες μορφές των καρκίνων αυτών.
Ανοίγει έτσι τον δρόμο της ευρείας χρήσης των γονιδιακών πάνελ προκειμένου να επιτευχθεί πρώιμη διάγνωση στον υγιή πληθυσμό,με ένα αποδεκτό οικονομικό κόστος.
Μένει βέβαια να αποδειχθεί η χρήση του ανωτέρω test σε υγιή πληθυσμό, ενώ παράλληλα, φαρμακοοικονομικές μελέτες θα αποδείξουν αν το όφελος που προκύπτει από την πρώιμη διάγνωση των καρκίνων αυτών αντισταθμίζει το κόστος χρήσης τους.

Με ένα τσίμπημα βλέπουμε τον καρκίνο.

Ένα καινούριο τεστ ίσως δώσει τέλος στις αμέτρητες εξετάσεις, στη βιοψία, την χρόνια ταλαιπωρία και να χαρίσει πρώιμη διάγνωση σε νόσους στις οποίες κάτι τέτοιο ακόμη δεν υπάρχει. Ο λόγος για το CancerSeek, ένα νέο αιματολογικό τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου. Τι κάνει; Αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο. Μέχρι στιγμής η εξέταση έχει δοκιμαστεί σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Για πέντε από αυτούς (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης. Το τεστ, του οποίου το κόστος αναμένεται να είναι έως 500 δολάρια ανά ασθενή, χρησιμοποιεί υπολογιστικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το όργανο που έχει τον καρκίνο.

Όπως επισημαίνει η Φλώρα Σταυρίδη MD, MSc, MRCP, Ειδικός Ογκολόγος- Παθολόγος, συνεργάτης του νοσοκομείου Υγεία, Διευθύνων Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center: «Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί το κλειδί της αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που ανιχνεύει με υψηλά ποσοστά ευαισθησίας που κυμαίνονται από 69 έως 98%, 8 διαφορετικές μορφές καρκίνου (ωοθήκης, στομάχου, παγκρέατος, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, πνεύμονα και μαστού) σε ασθενείς που ήδη νοσούσαν από πρώιμες μορφές των καρκίνων αυτών. Ανοίγει έτσι τον δρόμο της ευρείας χρήσης των γονιδιακών πάνελ προκειμένου να επιτευχθεί πρώιμη διάγνωση στον υγιή πληθυσμό, με ένα αποδεκτό οικονομικό κόστος. Μένει βέβαια να αποδειχθεί η χρήση του ανωτέρω τεστ σε υγιή πληθυσμό». Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δοκιμάζεται σε 50.000 υγιείς ανθρώπους ώστε να διαπιστωθεί περισσότερο η αποτελεσματικότητά του. Η έρευνα για την εξέταση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Science με επικεφαλής τον καθηγητή Ογκολογίας και Παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.