Ο ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΕ FORUM για την «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις»

Παρουσία 8 Υπουργών, πλέον των 80 Δήμαρχων από όλη την Ελλάδα και διακεκριμένων ομιλητών

(Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων) , πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου το 3ο FORUM ΣΠΑΥ. Κεντρικό θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και ανθεκτικές πόλεις», στο οποίο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Μπράντζος.

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου με θέμα «Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον και Τουρισμός». Ο κ. Νάνος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το Περιβάλλον ως δομικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος και της ίδιας της ίδιας της ταυτότητας εκάστης περιοχής. Πέραν του Φυσικού Περιβάλλοντος και το χρέος προστασίας αυτού, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε αθέατες πτυχές της έννοιας Περιβάλλοντος, η Ιστορία, η Τέχνη και ο Πολιτισμός, η αισθητική του Τόπου και του Τοπίου, αλλά και η άυλη Πολιτιστική κληρονομιά, ο τρόπος ζωής, η γευσιγνωσία, κ.α.. Τέλος, κατέθεσε προτάσεις για την μεγιστοποίηση του κέρδους από την τουριστική δραστηριότητα, αλλά και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος από τον μαζικό τουρισμό. Επίσης μίλησε για την αξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που για ορισμένους προορισμούς όπως η λίμνη Πλαστήρα οφείλει να είναι προτεραιότητα και κεντρική πολιτική επιλογή για έναν ποιοτικό τουρισμό με θετικό αποτύπωμα.  

«Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» από 91 Δήμους -

Συνιδρυτές οι δήμοι, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Σοφάδων

Κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Οι 91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π. υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Μ. Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη. Από την Καρδίτσα συμμετέχουν οι Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Σοφάδων.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από το στάδιο της πρόληψης έως και την αποκατάσταση. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας συνολικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές. Ο ρόλος του «Δικτύου» είναι στο πλαίσιο διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη Μείωση των Καταστροφών, αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. κλιματική κρίση, τεχνολογική ανάπτυξη) και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.