Συνεργασία του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας που προσανατολίζονται προς τις επιστήμες υγείας.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογράψει το σχολείο με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος, κ. Κώστας Κατσούλης, με συνοδεία φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος, επισκέφθηκαν το σχολείο και παρουσίασαν μια σειρά μετρήσεων και πειραμάτων που ακολουθούν αυστηρά την επιστημονική διαδικασία, και αφορούν στην εκτίμηση και μέτρηση της ποιότητας του νερού.

Σε έναν κόσμο που οι ανάγκες για καθαρό νερό διαρκώς αυξάνονται, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, και η ρύπανση και η μόλυνση από ανθρωπογενή αίτια αποτελούν διαρκές φαινόμενο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επιστημονική μέθοδος και παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να εκτελέσουν οι ίδιοι μετρήσεις, όπως pH, αγωγιμότητα, διαλυμένα στερεά, σκληρότητα, περιεκτικότητα οξυγόνου, και μέτρηση διαφόρων παραμέτρων, όπως μετάλλων (π.χ. χαλκός).

Η εμπειρία των μαθητών και η επαφή τους με την επιστημονική μεθοδολογία, συμβάλλει όχι μόνο στην ορθολογική αντιμετώπιση και χρήση των φυσικών πόρων, αλλά και στη δημιουργία θετικής στάσης ζωής απέναντι στη διαχείριση του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Κατσούλη και τη φοιτητική ομάδα που τον συνόδευσε, παρουσίασε τα πειράματα και καθοδήγησε τη μαθητική ομάδα στην εκτέλεσή τους.

Υπεύθυνη της δράσης, που αφορά στη συνεργασία του Τμήματος Κτηνιατρικής με το σχολείο, είναι η εκπαιδευτικός κα Αγγελική Παπαδοπούλου και υπεύθυνοι για την υλοποίηση των πειραμάτων είναι οι εκπαιδευτικοί κ. Παπανούσκας Μιχάλης και κ. Γεννάδιος Ιωάννης.