Άρχισαν τα όργανα στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 17:42

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα έγραψε στον προϋπολογισμό του 2018 για να αγοράσει αυτοκίνητο με 48.000€! και προκάλεσε την αντίδραση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Καταψήφισε ο Πέτρος Μπουραζάς, ψήφισαν με επιφύλαξη ότι η απόφαση θα αλλάξει, οι Θωμάς Στεργιόπουλος και Βάσω Ξηροφώτου

Παραιτήθηκε από την θέση του εντεταλμένου συμβούλου ο Δημήτρης Σκόνδρας, στενός συνεργάτης του Δ. Τσιαντή για μια εικοσαετία...

Σοβαρές καταγγελίες του Δημήτρη Παίση ότι ο δήμος μετέφερε τα καλοκαίρια νερό στο Νεοχώρι με ακατάλληλη για μεταφορά νερού ύδρευσης και σκουριασμένη υδροφόρα...

 

Ρωγμές σημειώθηκαν στην πλειοψηφία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, την Περασμένη Δευτέρα, όπου είχαμε τριπλό Δημοτικό συμβούλιο. Το πρώτο περιλάμβανε δεκάδες θέματα, ακολούθησε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και τέλος ο προϋπολογισμός.

Πριν την έναρξη του συμβουλίου, έγινε προσυμβούλιο της πλειοψηφίας όπου όπως πληροφορηθήκαμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πέτρος Μπουραζάς και Θωμάς Στεργιόπουλος διαφώνησαν με τον κωδικό του προϋπολογισμού που έλεγε ότι ο δήμος θα προμηθεύονταν αυτοκίνητο Τζιπ μεγάλου κυβισμού αξίας 48 χιλιάδων €. Στην κλειστή συνεδρίαση υπήρξαν και άλλες διαφωνίες, αλλά στο Δ.Σ. αντίρρηση εξέφρασε ακόμη και η αντιδήμαρχος Βάσω Ξηροφώτου.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Τσιαντής, ανέφερε ότι τελικά θα είναι λιγότερα τα χρήματα που θα ξοδευτούν, αλλά οι Δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ανένδοτοι. Ο δήμαρχος, είπε ότι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα γίνει τον Ιανουάριο, θα βγάλει την αγορά του αυτοκινήτου, ενώ στην συνέχεια το άλλαξε λέγοντας ότι θα βάλει να πάρουν δύο μικρότερα για τις ανάγκες του δήμου.

Ο Πέτρος Μπουραζάς όμως ζήτησε η αλλαγή να γίνει εκείνη την στιγμή και τελικά καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Μάλιστα η αντιδήμαρχος Βάσω Ξηροφώτου είπε χαρακτηριστικά στο δήμαρχο. “Θα λάβεις υπ΄ όψιν όσα είπαμε και μόνο έτσι θα ψηφίσω”. Με αυτόν τον όρο ψήφισε τον προϋπολογισμό και ο Θωμάς Στεργιόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί και η ηχηρή απουσία από το συμβούλιο του Δημοτικού Συμβούλου και εντεταλμένου συμβούλου Δημήτρη Σκόνδρα, κάτι που έδειχνε την διαφωνία του με τον δήμαρχο. Αυτό επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα όταν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Έτσι, μετά την διαφοροποίηση του Γιώργου Σακελλαρίου που δεν ήταν στο συμβούλιο, έρχεται και η παραίτηση του Δημήτρη Σκόνδρα με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να έχει χάσει τους δύο στενότερους συνεργάτες του τα τελευταία 6 χρόνια.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε φυσικά και σύσσωμη η αντιπολίτευση που έθεσε πολύ σοβαρά θέματα και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αντωνίου, Παΐσης, Κανδύλα και Κρικέλης. Λευκό ψήφισε ο Βασίλης Ελευθερίου.

Ο Ηλίας Αντωνίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Ηλίας Αντωνίου αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο δήμος να ξοδεύει 48.000€ για αυτοκίνητο και μόλις 4.000€ για την τουριστική προβολή. Έθεσε επίσης θέμα ότι ο δήμος δουλεύει συνεχώς όλα τα χρόνια με ορισμένους μόνο εργολάβους που είναι ψηφοφόροι του δημάρχου, αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλοι εργολάβοι και προμηθευτές που είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό, επειδή δεν στήριξαν την παράταξη του δημάρχου.

Ο δήμαρχος, επέμενε ότι για προβολή είναι 35.000€, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά ακόμη και τις δαπάνες για στεφάνια στις εθνικές εορτές και τα θεατρικά που γίνονται τα καλοκαίρια στα χωριά, κάτι όμως που δεν έχουν σχέση με την προβολή.

Ο Δημήτρης Παΐσης

Ο Δημήτρης Παΐσης έκανε σκληρή κριτική στον δήμαρχο, αναφέροντας μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα όπως.

Στον περυσινό αποχιονισμό, δούλεψαν μόνο δύο εργολάβοι και απορρόφησαν 40 χιλιάδες €. Ξοδέψαμε 4.000€ για να ρίξουν κάποιοι εργάτες αλάτι με τα χέρια! Πότε πρόλαβαν να ρίξουν τόσο αλάτι; Το έριξαν είπε ο δήμαρχος, που ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν και άλλοι εργολάβοι και όχι μόνο δύο.

Μάλιστα, επειδή ο ίδιος ο Δημήτρης Παΐσης έχει μηχανήματα και κάνει αποχιονισμούς σε άλλες περιοχές, είπε χαρακτηριστικά. Αν ξοδέψαμε εμείς 40.000€ για αποχιονισμούς, εκεί που ξεχιονίζω εγώ, έπρεπε να ξοδεύουν εκατομμύρια...

Επίσης, ο Δημήτρης Παΐσης ανέφερε πως σε έναν ολόκληρο δήμο, δουλεύουν μόνο 4-5 μικροεργολάβοι όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι τέτοιο.

Στο θέμα παρενέβη ο Ηλίας Αντωνίου λέγοντας ότι θα ψάξει να βρει πόσοι εργολάβοι υπάρχουν στο δήμο και δεν έχουν πάρει καμία δουλειά για να απαντήσει ο δήμαρχος. “Υπάρχουν και άλλοι, αλλά δεν μου λένε ούτε καλημέρα”. Αφού τους έχεις καταστρέψει, πως θα σου πουν καλημέρα, ανέφερε ο Ηλίας Αντωνίου.

Ο Βασίλης Κελεπούρης

Στο θέμα παρενέβη και ο Βασίλης Κελεπούρης λέγοντας πως στο χωριό του το Νεοχώρι, δύο μόνο εργολάβοι υπάρχουν οι Κρομμύδας και Χαλιμούρδας και παίρνουν έργα και οι δυο. Στο σημείο αυτό, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μουρμούριζαν ότι το Νεοχώρι έχει και άλλους εργολάβους που δεν είναι αρεστοί.

Ο Βασίλης Ελευθερίου

Στο θέμα του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ελευθερίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο δήμος θα έπρεπε να βγαίνει καταγγελτικά εναντίον των πολιτικών που μείωσαν τα τακτικά έσοδα των δήμων κατά 65%. Πρόκειται για λογικές ΚΑΖΙΝΟ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε επίσης, να γίνει μια μελέτη όπου θα γίνει καταγραφή όλων των κτημάτων με την μέθοδο GIS για να μπορεί κάποιος επενδυτής να βοηθηθεί, μιας και λόγω της ΖΟΕ υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα με το τι μπορεί να φτιάξει κανείς και σε ποιο σημείο.

Ερώτηση για νερό στο Μπελοκομίτη

Πριν την κανονική έναρξη της συνεδρίασης, ο Ηλίας Αντωνίου έθεσε θέμα με την έλλειψη νερού στο Μπελοκομίτη, κάτι που έθιξε πολλές φορές και Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ο καταγόμενος από το Μπελοκομίτη Δημοτικός Σύμβουλος, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο μέσω περιφέρειας και να έρθει νερό από το νέο διυλιστήριο, να μεταφέρεται νερό από το Νεοχώρι, είτε με λάστιχο, είτε με υδροφόρα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι με δικές του προσπάθειες έπεισε τον περιφερειάρχη να εντάξει με 250.000€ το έργο για να λυθεί το πρόβλημα στο χωριό για πάντα.

Στο θέμα αυτό συμβάλαμε όλοι, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο δήμαρχος.

Αποκάλυψη από Δημήτρη Παΐση

Εντύπωση προκάλεσε τα όσα είπε στο θέμα αυτό ο Δημήτρης Παΐσης που ανέφερε χαρακτηριστικά. Να μεταφέρετε νερό στο Μπελοκομίτη με υδροφόρα, αλλά όχι όπως κάνατε στο Νεοχώρι. Να γίνει η μεταφορά με βυτιοφόρο μεταφοράς νερού και όχι με σκουριασμένη υδροφόρα όπως κάνατε στο Νεοχώρι!

Ο δήμαρχος απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, αλλά εδώ τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ο δήμαρχος έθεσε τα περασμένα καλοκαίρια σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Νεοχωρίου, μεταφέροντας νερό με ακατάλληλες υδροφόρες;

Ζητούμε άμεσα από τον δήμαρχο να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που θα αναφέρουν ποιος έκανε τη μεταφορά και με ποια μεταφορικά μέσα έγινε αυτή.

Να δώσει στην δημοσιότητα τα τιμολόγια με τα χρήματα που πλήρωσε ο δήμος για μεταφορά για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Καλούμε τον δήμαρχο να μην προσπαθήσει και πάλι να κρυφτεί και να δώσει επιτέλους πειστικές απαντήσεις. Δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει έτσι.

Τα διαθέσιμα του Δήμου

Στο ίδιο συμβούλιο αποφασίστηκε να διατεθούν τα οικονομικά διαθέσιμα του δήμου ως εξής.

Στην συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας, θα κατατεθούν 300-500 χιλιάδες ευρώ με επιτόκιο 1,4 – 1,6% και τα υπόλοιπα στο Παρακατηθηκών και δάνειων με επιτόκιο 2,25%.

Προσφορές πάρθηκαν και από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες που όμως έδιναν πολύ μικρότερα επιτόκια.

Άθλια η εικόνα του συμβουλίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου σε πολλές περιπτώσεις ήταν στην κυριολεξία άθλια. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε πολλές φορές με βαρύς χαρακτηρισμούς στον Ηλία Αντωνίου. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τον χαρακτηρίσει άθλιο.

Ο κ. Αντωνίου αντέδρασε λέγοντας. Εμένα είπες άθλιο; Η απάντηση του δημάρχου ήταν. Όχι, δεν κατάλαβες καλά, εγώ δεν είπα τίποτα.

Η ανταπάντηση του κ. Αντωνίου ήταν. Όταν μιλάς να έχεις ανοικτό το μικρόφωνο. Το έμαθες καλά το κόλπο και όταν μας βρίζεις κλείνεις το μικρόφωνο για να μην γράφονται στα πρακτικά.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσιαντής, είπε απαξιωματικά στον κ. Αντωνίου. “Άκου να σου πω λεβέντη μου”. Δεν είμαι λεβέντης σου και να μιλάς καλύτερα, του είπε ο κ. Αντωνίου.

Η κουβέντα συνεχίζονταν με κλειστά μικρόφωνα και ο κ. Αντωνίου είπε στον κ. Τσιαντή. ¨Δεν σε ακούω όταν μιλάς με κλειστό μικρόφωνο. Είσαι κατεστημένο. Η απάντηση του δημάρχου. Είσαι άθλιος δεν σου απαντώ.

Σε άλλο σημείο ο δήμαρχος, πάλι με κλειστά μικρόφωνα, μιλούσε για ανίερες συμμαχίες με στόχο τις εκλογές που έχουν στόχο τον ίδιο, αλλά αυτός εξελέγη έξι φορές δήμαρχος και θα εκλεγεί και έβδομη!

Τέλος, κάποια στιγμή στην συζήτηση για το Μπελοκομίτη, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον πρώην δήμαρχο Νεβρόπολης Φώτη Παπαντώνη και την τότε δημοτική αρχή, λέγοντας ότι αυτοί έπρεπε να έχουν φτιάξει μελέτες για την ύδρευση του χωριού.

Η απάντηση από την αντιπολίτευση ήταν. Τώρα προσβάλλεις τους συμβούλους σου. Οι σύμβουλοι του Παπαντώνη είναι σήμερα στο δικό σου συμβούλιο!

Θέμα για τον Γιώργο Σακελλαρίου

Ο Ηλίας Αντωνίου έθεσε θέμα απουσιών από το συμβούλιο του Γιώργου Σακελλαρίου και αν ο δήμος θα κινήσει διαδικασία για την παύση του από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Η πρόεδρος Όλγα Χρήστου, απάντησε ότι είναι και άλλοι σύμβουλοι που απουσιάζουν και ότι θα το δουν το θέμα.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως θα δούμε τι συμβαίνει με όλους τους συμβούλους που απουσιάζουν.

Επίσης, ανέφερε επί λέξη το εξής. Δεν μπορεί κάποιος να έχει ενδιαφέρον για τον δήμο, μόνο όταν είναι αντιδήμαρχος.

Παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο συμβούλιο, ζήτησε το λόγο ως δημότης και ο εκδότης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Γιώργος Αμβροσίου που ως καταγόμενος από το Νεοχώρι και γνώστης των γενικότερων προβλημάτων της περιοχής, ζήτησε να τοποθετηθεί. Ο δήμαρχος δεν θέλησε να του δώσει το λόγο, αλλά τελικά τον άφησαν να μιλήσει για λίγα λεπτά μετά το τέλος του συμβουλίου και ενώ η ώρα είχε φτάσει 11 την νύχτα και αρκετοί σύμβουλοι και όλοι οι πρόεδροι πλην του Σεραφείμ Νάνου από το Μορφοβούνι είχαν αποχωρήσει.

Ο Γιώργος Αμβροσίου ανέφερε:

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, κυρία πρόεδρε, κύριε δήμαρχε.

Διαπιστώνω σήμερα ότι ψηφίσατε έναν προϋπολογισμό που είναι διαχειριστικός και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Με λύπη μου βλέπω ότι προβλέπεται ένα σωρό 7χίλιαρα για καθαρισμούς νεκροταφείων και δεν έχετε ούτε ευρώ για συντήρηση παιδικών χαρών. Ο δήμος Καρδίτσας κατασκεύασε 30 παιδικές χαρές μέσω LEADER και εμείς απλά κοιτάζουμε.

Προβλέπετε το ευτελές ποσό των 4000€ για τουριστική προβολή, ενώ θα έπρεπε να είναι πολλά περισσότερα μιας και ο δήμος στηρίζει τα πάντα στον τουρισμό. Πως θα στηρίξετε τις προσπάθειες των επιχειρηματιών που στενάζουν;

Έχουν εγκαταλειφθεί οι υποδομές του δήμου. Ο ξενώνας ΑΓΝΑΝΤΙ στο Νεοχώρι κατάντησε στάβλος, της Φυλακτής καταρρέει και το χιονοδρομικό το δημοπρατείτε με λάθος όρους και δεν έρχεται κανείς επενδυτής.

Οι δρόμοι του δήμου είναι σαν βομβαρδισμένοι από το έργο των ακαθάρτων και δεν κάνετέ τίποτα.

Έχετε ανοίξει φάμπρικα και πληρώνετε σωρηδόν εργολάβους και προμηθευτές με διαταγές πληρωμής που καταστρατηγεί τους νόμους και κοστίζει πολύ ακριβά στο δήμο.

Αγοράζετε αυτοκίνητο με 48 χιλιάδες €, αντί να χρησιμοποιήσετε τα λεφτά αυτά για την ανάπτυξη του τόπου.

Στον προϋπολογισμό δεν προβλέπετε μειώσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σας προτείνω τα εξής:

να δίνετε απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλος ύδρευσης σε όσες οικογένειες έχουν παιδιά στα σχολεία του δήμου μας.

Να δίνετε επίδομα για την γέννηση νέων παιδιών.

Να δίνετε μείωση 50% σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Να δίνετε κίνητρα σε νέες οικογένειες που θέλουν να εγκατασταθούν στα χωριά μας, όπως Δωρεάν παραχώρηση κτημάτων για καλλιέργεια, μηδενικά δημοτικά τέλη, επίδομα φοίτησης στα παιδιά των σχολείων μας κ.λ.π.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε την περιοχή. Στην πορεία θα σας κάνω και άλλες προτάσεις που μπορείτε όσο θα είστε ακόμη Δημοτική αρχή να εφαρμόσετε για το καλό του τόπου.

Κάντε κάτι αμέσως, δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη...