Σύνταξη 3.102€ στην χήρα του ήρωα Γ. Μπαλταδώρου

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει σύνταξη ταξιάρχου στην χήρα του του ήρωα Γιώργου Μπαλταδώρου.

Πολύ καλά έπραξε, αλλά την ίδια ώρα βάζει “μαχαίρι” στις χήρες των υπολοίπων Ελλήνων που είναι υποχρεωμένες να ζήσουν με ελάχιστα...

Η αλήθεια είναι πως πολλά ακούστηκαν, ακόμα περισσότερα γράφτηκαν και ειπώθηκαν μετά τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου αναφορικά με τη σύνταξη που δικαιούται η οικογένειά του μετά το χαμό του.

Τα περισσότερα ήταν- ομολογουμένως- απαισιόδοξα και δραματικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών που ισχύουν, γενικά, ωστόσο αυτή η περίπτωση διαφέρει. Κι αυτό προέκυψε, όπως αναφέρει το militaire.gr, με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και αναφέρει:

«Με αφορμή τον άδικο χαμό του πιλότου μας, Σγού (Ι) Μπαλταδώρου Γεωργίου, μας γνωρίζεται από το ΓΛΚ/ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ότι σύμφωνα με το ν. 4387/16, άρθρο 4, παρ. 2 (ε), η σύνταξη της συζύγου με τα δύο τέκνα αυτής, θα διαμορφωθεί στο μικτό ποσό των 3.300€, μείον 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης 198€ και πληρωτέο ποσό 3.102€ (ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΓΕΕΘΑ)”.

Ο χαμός ενός ανθρώπου δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με το χρυσάφι όλου του κόσμου. Από την άλλη οι οικογένειες που μένουν πίσω πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ειδικά τα παιδιά. Και γι΄αυτό η οικονομική τους στήριξη είναι απαραίτητη.

Οι πεσόντες εν υπηρεσία και ένεκα αυτής σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου δεν υπόκεινται στις μνημονιακές κρατήσεις. Γι΄ αυτό και η οικογένεια του Σμηναγού έχει κι άλλα δικαιώματα για τα οποία έχει ενημερωθεί.

Οι άλλες χήρες δεν έχουν ψυχή;

Πολύ σωστά η κυβέρνηση έδωσε μια ικανοποιητική σύνταξη στην χήρα και τα παιδιά του ήρωα Γιώργου Μπαλταδώρου. Την ίδια ώρα όμως με τον νομό Κατρούγκαλου οι χήρες των υπολοίπων Ελλήνων είναι υποχρεωμένες να ζήσουν με ελάχιστα...

Τα νέα ποσά και ποσοστά από τη σύνταξη του θανόντος που δικαιούνται τα μέλη της οικογένειάς του, όπως και οι τυχόν διαζευγμένοι σύζυγοι, πέφτουν στο 50% της σύνταξης του θανόντος για την πρώτη τριετία και στο 25% αν μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης ο χήρος ή η χήρα εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη.

Για την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας όμως αν στη λήξη της τριετίας δεν έχει κλείσει τα 55 τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή της αίτησης τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά ην τριετία εκτός αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, οπότε η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%.

Αν το 55ο και άνω έτος δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας τότε η σύνταξη αναστέλλεται αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος.

Καλό θα ήταν λοιπόν να ληφθεί μέριμνα για όλες τις οικογένειες και όχι απλά για μια και για επικοινωνιακούς λόγους.

Οι χήρες των άλλων ηρώων;

Επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει έτσι ώστε τα ίδια προνόμια να ισχύσουν και για τις χήρες των υπολοίπων ηρώων, είτε στρατιωτικών, είτε αστυνομικών, είτε πυροσβεστών που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.