Ξεπουλάνε τον Ξενώνα Αγνάντι στο Νεοχώρι

Απίστευτο! Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, αποφάσισε να μισθώσει για 25 χρόνια τον ξενώνα ΑΓΝΑΝΤΙ στο Νεοχώρι, αντί 500€ το μήνα!

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε επικύρωση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής και ρωτηθεί πρώτα η τοπική κοινωνία όχι σε επίπεδο Τοπικού Συμβουλίου, αλλά σε επίπεδο λαϊκής συνέλευσης.

Υπάρχουν πολλά κενά στους όρους διακήρυξης και θα πρέπει πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια να εξασφαλισθεί ότι θα γίνει μια σοβαρή επένδυση στο ΑΓΝΑΝΤΙ και δεν θα πάει στα χέρια κάποιου απατεώνα που χωρίς να επενδύσει θα λειτουργεί απλά ανταγωνιστικά προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του χωριού.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ανέδειξε εδώ και ένα χρόνο το γεγονός ότι ο Ξενώνας ΑΓΝΑΝΤΙ στο Νεοχώρι είναι κλειστός και ότι για ένα διάστημα είχε μεταβληθεί σε στάβλο μιας και μέσα σε αυτόν και στον περίβολο έβρισκαν καταφύγιο πρόβατα κτηνοτρόφων του χωριού!

Ο δήμος, μετά το δημοσίευμα ασφάλισε το ακίνητο και περιόρισε τα ζώα, αλλά στο διάστημα αυτό δεν έκανε καμία προσπάθεια για να αξιοποιήσει το ακίνητο που παραμένει για αρκετά χρόνια κλειστό και καταρρέει.

Είχε προηγηθεί προσπάθεια εκμίσθωσης και έγινε δύο διακηρύξεις που βγήκαν άκαρπες. Έτσι, στις 23 Απριλίου 2018 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα αποφάσισε την τροποποίηση της 279/2016 απόφασής που αφορά σε καθορισμό όρων για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Νεοχωρίου (Ξενώνας).

Η επιτροπή την οποία αποτελούσαν ο δήμαρχος Δημήτρης Τσιαντής ως πρόεδρος και οι Τσιαμαντάς Δημήτριος, Θυμιοπούλου Ελένη, Αργύρης Γεώργιος και Γώγουλος Γεώργιος, ως μέλη, αποφάσισαν να διακηρύξουν την εκμίσθωση του ακινήτου με μηνιαίο μίσθωμα μόλις 500€ για τα επόμενα 25 χρόνια!

Ουσιαστικά, μιλάμε για ξεπούλημα του καλύτερου τουριστικού ακινήτου του νομού μας και του ακριβότερου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Μπορεί καθολική απαίτηση των κατοίκων του Νεοχωρίου να είναι να ανοίξει το ΑΓΝΑΝΤΙ και να αξιοποιηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο να δοθεί αντί πινακίου φακής.

Στους όρους της διακήρυξης προβλέπεται ότι ο πλειοδότης θα πρέπει να προχωρήσει με δικά του έξοδα σε εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν υπάρχει σαφές στην διακήρυξη που δεν συνοδεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από κάποια τεχνική έκθεση.

Όροι της μίσθωσης

Πρόκειται για διώροφο ξενώνα Β΄ τάξης, με 12 δωμάτια και 24 κλίνες, συνολικού εμβαδού 517,92 τ.μ. σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, αποτελούμενο από υπόγειο και έναν (1) όροφο, το οποίο είναι διαμορφωμένο και λειτουργούσε ως πλήρως εξοπλισμένη ξενοδοχειακή μονάδα, κτισμένο σε οικοπεδική έκταση εμβαδού περί τα 2.500,00 τ.μ. στη θέση «Αϊ Ηλιάς» του δημοτικού διαμερίσματος Νεοχωρίου του πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, που συνορεύει γύρωθεν με δημοτική έκταση του ως άνω Δήμου και νυν Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και με δημοτικό δρόμο.

Άρθρο 4: Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το ποσόν των πεντακοσίων ευρώ (500,00 €) για κάθε μήνα του πρώτου μισθωτικού έτους.

Άρθρο 6: Εγγύηση συμμετοχής: Ποσό ίσου προς το 1/10 του ποσού που ορίζεται στη διακήρυξη ως κατώτατο όριο μισθώματος σε μηνιαία βάση, υπολογιζόμενου για ένα έτος, ήτοι 500,00 ευρώ.

Η εγγυητική αυτή επιστολή αντικαθίσταται, μετά την υπογραφή της σύμβασης με άλλη εγγύηση καλής εκτέλεσης ποσού ίσου με το 1/2 επί του επιτευχθέντος ετησίου μισθώματος, για την εξασφάλιση της έγκαιρης και εντός των από τη διακήρυξη οριζομένων προθεσμιών καταβολής του μισθώματος.

Η κατά τα ανωτέρω εγγυητική επιστολή παραμένει εις χείρας του εκμισθωτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχύος της μισθωτικής σύμβασης, ως εγγυοδοσία για την πιστή τήρηση των όρων της μισθωτικής συμβάσεως οριζόμενων ως ουσιωδών ενός εκάστου των όρων και αυτών ως σύνολο και θα επιστραφεί, ατόκως, στον μισθωτή μετά τη λήξη της μίσθωσης και την εμπρόθεσμη και προσήκουσα εκκένωση και παράδοση της χρήσης του μισθίου, την παράδοση των κλειδιών του και την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών λογαριασμών.

Ο Δήμος δικαιούται να εισπράττει από την παραπάνω εγγύηση, με ισόποση κατάπτωσή της, κάθε οφειλή του πλειοδότη είτε από μισθώματα, συμβατικά πρόστιμα, οφειλές σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση κλπ.), είτε στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του μισθωτή από το μίσθιο πριν τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης και εν γένει στην περίπτωση μη προσήκουσας κατά τα συμφωνηθέντα εκτέλεσης ενός εκάστου και ως σύνολο όλων των όρων της μισθωτικής σύμβασης, παραιτουμένου του μισθωτή από το δικαίωμα να αναζητήσει αυτό το ποσό δικαστικώς ή εξωδίκως.

Σε καμία περίπτωση η εγγυοδοσία αυτή δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλόμενα μισθώματα.

Εγγύηση μόλις 3000€!

Δηλαδή, αν π.χ. το ενοίκιο είναι τελικά 500€ το μήνα ο μισθωτής θα καταβάλει εγγύηση μόλις 3000€! Αν ο μισθωτής είναι μια ανώνυμη εταιρεία με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και τελικά παρατήσει το ακίνητο, τα 3000€ τι θα καλύψουν από τυχών οφειλές; Όταν κάποιος παρατάει κάτι, το κάνει διότι συναντά προβλήματα. Το διακύβευμα δηλαδή θα είναι τα 3000€, όταν αυτά μπορεί να αφορούν μόνο την ύδρευση της επιχείρησης; Εφ' όσον ιδιοκτήτης είναι ο δήμος, αν επιβληθούν π.χ. πολεοδομικά πρόστιμα, αυτά θα επιβαρύνουν τον Δήμο.

Τι εργασίες θα γίνουν;

Κύκλοι της διοίκησης του δήμου Λίμνης Πλαστήρα διαδίδουν ότι ο επενδυτής που θα πάρει τον ξενώνα θα επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αυτός είναι ο λόγος που είναι χαμηλό το ενοίκιο. Όμως, η διακήρυξη ζητάει από τον μειοδότη να υπογράψει απλά την παρακάτω υπεύθυνη δήλωση που λέει:

Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ρητώς και ανεπιφύλαχτα ότι επισκέφτηκε αυτοπροσώπως το προς ενοικίαση κτίριο, διαπίστωσε την υπάρχουσα κατάσταση από πλευράς φθορών και αναγκαίων κατασκευών, ώστε να καταστεί αυτό λειτουργικό και κατάλληλο για την κάλυψη του σκοπού για τον οποίο προορίζεται, η δαπάνη δε αυτή θα βαρύνει τον ίδιο και δεν θα εγείρει ουδέποτε και ουδεμία αξίωση για την απαραίτητη δαπάνη επιδιορθώσεως τυχόν βλαβών – κατασκευών, καθόσον αυτές τις υποχρεώσεις τις αναλαμβάνει ο ίδιος μη έχουσες καμία σχέση με το καταβαλλόμενο μίσθωμα”.

Το Άρθρο 18: Χρήση μισθίου αναφέρει: Ο μισθωτής υποχρεούται αποκλειστικά και με δικές του δαπάνες στην έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών που προβλέπονται από τη νομοθεσία και αφορούν την ορθή και νόμιμη λειτουργία του μισθίου. Για τυχόν μη έκδοση των αδειών λειτουργίας, ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη. Ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν έχει καμία υποχρέωση συντήρησης ή επισκευής ζημιών, φθορών ή βλαβών, έστω και αναγκαίων, του μισθίου από οποιαδήποτε αιτία. Απαγορεύεται κάθε παρέμβαση ή προσθήκη και τροποποίηση του μισθίου από το μισθωτή (κινητών και ακινήτων) χωρίς έγκριση του αρμοδίου γραφείου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και τη σύμφωνη γνώμη-έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίες πρέπει να ζητηθούν εγγράφως. Αν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση νομίμως, θα παραμείνει προς όφελος του μισθίου και ο μισθωτής δεν έχει δικαίωμα να αξιώσει οποιαδήποτε αποζημίωση. Επίσης, ο εκμισθωτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε επέκταση ή μετατροπή του κτιρίου, με την προϋπόθεση αυτές οι παρεμβάσεις να μην παρεμποδίζουν τη χρήση του και σε καμία περίπτωση να μην είναι ανταγωνιστικές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του μισθίου και σε κάθε περίπτωση να μην είναι τέτοιες που να καταλήγουν βλαπτικές της φήμης, της πελατείας και της εν γένει επιχειρηματικής αξιοπιστίας του Ξενώνα.

Τονίζεται ότι οι τυχόν δαπάνες των παραπάνω επεμβάσεων βαρύνουν αποκλειστικά τον μισθωτή.

Το Άρθρο 19: Υποχρεώσεις μισθωτή αναφέρει: Ο μισθωτής υποχρεούται με δικά του έξοδα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εργασίες και επισκευές (με υπόδειξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου), προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το μίσθιο το αργότερο έως το τέλος του έτους 2019. Δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει συμψηφισμό εργασιών ή εξοπλισμού με μισθώματα. Ο μισθωτής υποχρεούται, με δική του ευθύνη και δαπάνη, να εξασφαλίσει όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας του ακινήτου. Ο μισθωτής ευθύνεται για την αποκατάσταση από τυχούσες φθορές ή βλάβες, τις οποίες θα προξενήσει στο μίσθιο (ο ίδιος ή τρίτος) και τις οποίες υποχρεούται να επανορθώσει με δική του επιμέλεια και δαπάνες, χωρίς να έχει δικαίωμα ή αξίωση κατά του Δήμου για την πληρωμή ή την απόδοση σε αυτόν των ποσών που πλήρωσε. Επίσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου θα γίνει και οποιαδήποτε επέμβαση στο μίσθιο και στον περιβάλλοντα χώρο, πάντοτε στο πλαίσιο που επιτρέπεται από τις δημοτικές, τις δημόσιες αρχές και τον ΕΟΤ (τουριστική νομοθεσία) και οι οποίες θα παραμείνουν σε ωφέλεια του μισθίου.

Άρθρο 24: Παράβαση όρων-Λύση μίσθωσης: Η παράβαση από το μισθωτή και ενός μόνο όρου της διακήρυξης αυτής, που θεωρούνται όλοι ουσιώδεις, ή αν για οποιοδήποτε λόγο ο μισθωτής εγκαταλείψει το μίσθιο πριν τη λήξη της σύμβασης, αποτελεί λόγο καταγγελίας και λύσης της σύμβασης και επίσης θα ενεργηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες για την αποβολή του από το μίσθιο. Παράλληλα, θα γίνει κατάπτωση της εγγυήσεως καλής εκτέλεσης που δεν θα συμψηφίζεται με τα οφειλόμενα μισθώματα, έως και της απόδοσης της χρήσης του μισθίου. Ρητώς ορίζεται ότι, πέραν των ανωτέρω, σε περίπτωση καταγγελίας και λύσης της σύμβασης μίσθωσης, καταπίπτει αυτοδίκαια υπέρ του εκμισθωτή ποινική ρήτρα ποσού 20.000,00 ευρώ.

Άρθρο 15: Διάρκεια της μίσθωσης-αναπροσαρμογή μισθώματος: Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) χρόνια, άρχουσα από την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης. Ρητώς συμφωνείται ότι ο μισθωτής δεν υποχρεούται στην καταβολή του μισθώματος για το χρονικό διάστημα από την υπογραφή του ως άνω συμφωνητικού μίσθωσης έως και 31-12-2019, οπότε και υποχρεούται να θέσει το μίσθιο σε λειτουργία. Το μίσθωμα θα παραμείνει σταθερό από 01-01-2020 έως 31-12-2022. Από 01-01-2023 και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της συμβατικής διάρκειας της μισθώσεως, το ετήσιο μίσθωμα θα προσαυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί του καταβαλλόμενου, κατά το αμέσως προηγούμενο μισθωτικό έτος μισθώματος.

 

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Θεωρούμε ότι οι όροι της διακήρυξης έχουν σοβαρές ελλείψεις και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε επικύρωση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για τους παρακάτω λόγους.

1ον Πριν εκχωρηθεί το σημαντικότερο ακίνητο του Νεοχωρίου και του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, θα πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους του χωριού, σε κάποιο μέρος που θα υποδειχθεί πολλές ημέρες πριν σε ημέρα και ώρα που θα προκαθορισθεί για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

2ον Το ενοίκιο των 500€ το μήνα είναι ένα ευτελές ποσό για ένα τόσο σημαντικό ακίνητο.

3ον Στην διακήρυξη δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση του πλειοδότη για τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πάρει τον ξενώνα με 500€ το μήνα και να προχωρήσει απλά σε μια μικρή επιδιόρθωση έχοντας ως στόχο απλά την λειτουργία του εστιατορίου. Φαινομενικά όλα θα είναι εντάξει, αλλά ουσιαστικά η αξιοποίηση δεν θα είναι ανάλογη με αυτήν που επιθυμεί το χωριό. Το ζητούμενο δεν είναι να ανοίξει απλά ως μια ταβέρνα.

4ον Με εγγυητική το 1/2 του ετήσιου μισθώματος που μπορεί να είναι μόλις 3000€ δίνει ο δήμος στον κάθε απατεώνα την δυνατότητα να πλειοδοτήσει και να έρθει εκεί να κάνει την αρπαχτή του όσο διάστημα ο ίδιος θέλει.

5ον Διαβάζουμε για ποινική ρήτρα 20.000€. Από ποιόν θα εισπράξει ο δήμος την ποινική ρήτρα όταν ο μειοδότης μπορεί να είναι ένα νομικό πρόσωπο ή κάποιο φυσικό πρόσωπο χωρίς προσωπική περιουσία, όπως φυσικά και ο εγγυητής. Άραγε, αν ο πλειοδότης φέρει για εγγυητή τον υπερήλικα πατέρα του που δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, ο δήμος θα τον δεχθεί ως εγγυητή;

Υπάρχουν πολλά κενά στους όρους διακήρυξης και θα πρέπει πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια να εξασφαλισθεί ότι θα γίνει μια σοβαρή επένδυση στο ΑΓΝΑΝΤΙ και δεν θα πάει στα χέρια κάποιου απατεώνα. Επίσης, να ρωτηθεί πρώτα η τοπική κοινωνία όχι σε επίπεδο Τοπικού Συμβουλίου, αλλά σε επίπεδο λαϊκής συνέλευσης.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει θέση επί του θέματος και να μην αφήσει να ξεπουληθεί το ΑΓΝΑΝΤΙ σε επιχειρηματία που δεν θα επενδύσει στο χωριό και απλά θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του χωριού που επένδυσαν εκατομμύρια στο Νεοχώρι και την υπόλοιπη περιοχή.

Τέλος, ρωτάμε το Τ.Σ. Νεοχωρίου αν πριν γίνει ο καθορισμός των όρων για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου, προϋπήρξε απόφαση του Τ.Σ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ 26 Αυγούστου 2017

Έκαναν το Αγνάντι, σταύλο

  • Κατηγορία: Επικαιρότητα
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 06:03

Ο δημοτικός ξενώνας Αγνάντι, στο Νεοχώρι που για 20 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης και διαφήμιση για την Λίμνη Πλαστήρα σε όλο τον κόσμο, έχει πλέον μεταβληθεί σε στάβλο για κατσίκια!

Ο Δήμος απέβαλε τον μισθωτή λόγω αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων ενοικίων, αλλά απέτυχε να μισθώσει ξανά το κτίριο που σήμερα καταρρέει καθημερινά.

Οι φήμες που θέλουν το στολίδι της περιοχής να μισθώνεται με συμβολικό τίμημα για να μείνει κλειστό και όχι να λειτουργήσει, θα βρει αντιμέτωπους τους κατοίκους όλης της περιοχής και καλούμε την Δημοτική αρχή να διαψεύσει εμπράκτως της φήμες...

Από το 1993, λειτουργούσε στο Νεοχώρι ο περίφημος κοινοτικός ξενώνας. Η κατασκευή του έργου πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί μιας και για πολλά χρόνια ήταν ημιτελής. Την περίοδο αυτή με μια γενναία απόφαση του τότε Νομάρχη Καρδίτσας Στέργιου Κατσανίδη, εγκρίθηκαν τα χρήματα και το έργο δόθηκε σε λειτουργία. Για να γίνει το έργο αυτό, αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς ο αείμνηστος Στέφανος Θεολόγης, ο Γιώργος Καλογεράς και σύσσωμα τα κοινοτικά συμβούλια εκείνης της εποχής.

Τελικά, οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και ο Ξενώνας Νεοχωρίου έγινε το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα τους οποίους συναντούσαμε, μας έλεγαν ότι είχαν πιει καφέ ή απόλαυσαν το φαγητό τους στο Αγνάντι με την υπέροχη θέα.

Αυτά όμως που κατάφεραν κάποιοι με πολύ κόπο και σπαταλώντας πολλές ώρες που στερήθηκαν από τα παιδιά τους, ήρθαν να καταστρέψουν κάποιοι σήμερα ελαφρά τη καρδία.

Ο ξενώνας έκλεισε, αλλά οι πόρτες δεν ασφαλίστηκαν. Οι πόρτες κλείνουν με σύρμα και η περιουσία μας απαξιώνεται καθημερινά...

Άγονες οι δημοπρασίες

Σήμερα το Αγνάντι είναι κλειστό μιας και ο προηγούμενος μισθωτής που για πολλά χρόνια κατέβαλε ένα υπέρογκο ενοίκιο που έφτανε τις 2700€ το μήνα, από κάποιο σημείο και έπειτα αδυνατούσε να πληρώσει το ενοίκιο και έφτασε να χρωστάει το ποσό των 81.912,62 ευρώ.

Στο διάστημα αυτό οι μισθωτές ζητούσαν επίμονα από τον δήμο την μείωση του ενοικίου, αλλά του έγινε μείωση μόνο 20% και το ενοίκιο τον Αύγουστο του 2012 μειώθηκε από τις 2.733,10 € στις 2.186,48 €.

Αυτό όμως έγινε μόνο για ένα χρόνο και στη συνέχεια το ενοίκιο επανήλθε στο αρχικό ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβασης μίσθωσης για το χρονικό διάστημα από 01-03-2007 μέχρι 28-02-2023 όριζε ως ετήσιο μίσθωμα τις 23.334,00€, δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 1900€. Αυτό όμως με τις αναπροσαρμογές ανά έτος που είχε ορισθεί για κάθε έτος κατά το προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό του πληθωρισμού, εκτόξευσε το ενοίκιο στα 2.733,10€.

Στις 18-10-2016 με απόφαση του Δ.Σ. Η διοίκηση του δήμου αποφασίζει να καταθέσει αγωγή για τα οφειλόμενα μισθώματα και ακολούθως προχώρησε και σε έξωση της επιχείρησης.

Ακολούθησε η δημοπράτηση του ξενώνα, αλλά και οι τρεις δημοπρασίες βγήκαν άγονες.

Στις δύο πρώτες η κατώτερη τιμή ήταν τα 1500€ το μήνα ενοίκιο και η τρίτη έγινε με ποσό εκκίνησης τα 1050€. Όλες όμως οι δημοπρασίες κρίθηκαν άγονες και σήμερα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο δήμος αναμένεται να αποφασίσει να ρίξει και άλλο την τιμή εκκίνησης... Εν τω μεταξύ όμως το ακίνητο καθημερινά απαξιώνεται και πλέον θα απαιτούνται όλο και περισσότερα χρήματα για την επισκευή του με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εξεύρεση μισθωτή.

Το κατάντησαν στάβλο

Κάτοικοι του Νεοχωρίου μας έστειλαν τις φωτογραφίες που βλέπεται και που δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος της εγκατάλειψης ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που για πολλά χρόνια απέφερε έως και 25 χιλιάδες ευρώ εισοδήματα στον δήμο που όμως ποτέ δεν δαπανήθηκαν στο Νεοχώρι.

Σήμερα η εικόνα του ξενώνα είναι αποκαρδιωτική. Κατσίκια σταβλίζουν καθημερινά στο μπαλκόνι που από αυτό πέρασε η μισή Ελλάδα. Για κάποιο διάστημα ήταν ανοικτές και οι πόρτες του ξενώνα με αποτέλεσμα τα ζώα να το έχουν μετατρέψει σε στάβλο. Υπό αυτές τις συνθήκες, πόσο ποιο δύσκολο είναι να βρεθεί μισθωτής; Πως θα πεισθεί ένας επενδυτής να μισθώσει έναν ξενώνα που θα θέλει ίσως και 200.000€ για ανακαίνιση;

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο δήμος να απαξιώνει το Αγνάντι και γεννάται το ερώτημα μήπως αυτό θέλει πραγματικά!

Τα κατσίκια αφήνουν τις ακαθαρσίες τους πάνω στους πάγκους που κάποτε παρασκευάζονταν φαγητά...

Οι φήμες οργιάζουν...

Οι φήμες αναφέρουν ότι κάποιοι στην περιοχή βολεύονται από το κλείσιμο του νούμερο ένα τουριστικού προορισμού στην περιοχή. Έτσι, λέγεται πως κάποιοι σχεδιάζουν να το ενοικιάσουν αντί συμβολικού τιμήματος και να το κρατήσουν κλειστό για ευνόητους λόγους.

Μιλάμε για ένα κτίριο εμβαδού 734,56 τμ, ήτοι, υπόγειο 73,80 τ. μ., ισόγειο 482,51 τ. μ. και 1ος όροφος 252,05 τ. μ. Εμβαδόν οικοπέδου:2.480,00 τ. μ.

Φυσικά, ανεκτίμητη είναι η θέα του και η βεράντα του που είναι όλα τα λεφτά.

Διαβάσαμε προσεκτικά τους όρους της όρους της φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας όπως αυτοί αποφασίστηκαν στις Νοεμβρίου 2015 και πουθενά δεν διαβάσαμε τον όρο ότι ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος εντός κάποιου εύλογου να λειτουργήσει την επιχείρηση. Να δεχθούμε ότι το μίσθωμα μπορεί να είναι μικρότερο, αλλά δεν μπορεί να είναι εξευτελιστικό. Επίσης, αν αυτοί που θα το μισθώσουν, κρίνουν ότι τους συμφέρει περισσότερο να το κρατούν κλειστό, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου. Αν ο νέος μισθωτής το επισκευάσει και το λειτουργήσει, τότε το περιουσιακό στοιχείο θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταρρεύσει. Επίσης, εντύπωση προκαλεί και ο χρόνος της μίσθωσης που ορίζεται στα 5 έτη. Άραγε, ποιος θα δαπανήσει ένα σωρό χρήματα για την ανακαίνιση του κτιρίου, όταν θα έχει τον φόβο να έρθει κάποιος σε 5 χρόνια και να το χτυπήσει σε νέα δημοπρασία και να το πάρει έτοιμο;

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

Όπως λέει και ο λαός μας, εδώ κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Οι όροι της δημοπράτησης, αλλά και η εγκατάλειψη του κτιρίου από την δημοτική αρχή, οδηγεί σε εγκατάλειψη του ξενώνα. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατο συμβούλιο τέθηκε θέμα ακόμη και εκποίησης του ξενώνα. Υπήρξε όμως η αντίδραση τοπικών συμβούλων που ζήτησαν να υπάρχει όρος ότι τοπ ακίνητου θα λειτουργεί ως επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν θα το αγοράσει κάποιος για να το κάνει π.χ. Εξοχική κατοικία!

Η καλύτερη λύση

Το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει ο δήμος, είναι να εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα την ανακαίνιση του ξενώνα μιας και η επιδότηση π.χ. μέσω leader θα ήταν 100% και στην συνέχεια να ενοικιάζονταν, αλλά με ένα πολύ υψηλότερο ενοίκιο. Αν πάλι αυτό δεν ήταν αμέσως εφικτό, θα μπορούσε να λειτουργεί για μερικά χρόνια ως δημοτική επιχείρηση.

Λύσεις υπάρχουν πολλές αρκεί να θέλει κανείς να τις βρει. Αν όμως δεν θέλει, το καλύτερο είναι η απραξία.

Θα μας βρουν μπροστά τους

Όποιοι όμως απεργάζονται σενάρια απαξίωσης και οριστικού κλεισίματος ή και ξεπουλήματος του ξενώνα, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Να ξέρουν ότι η οποιαδήποτε κίνηση τους δεν θα περάσει απαρατήρητη και ότι θα φτάσουμε όπου χρειαστεί για να μην απαξιωθεί ή ξεπουληθεί το στολίδι της λίμνης Πλαστήρα.

Η θέα από το ΑΓΝΑΝΤΙ είναι εκπληκτική. Το άνοιγμά του πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα...