ΜΕΣΟΧΩΡΑ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 20:41

Η πρόσφατη συνάντηση των Θεσσαλικών οργανώσεων με τον Αν. Υπουργό κ. Φάμελλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το  υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας Τρικάλων πέρασε και αυτή σαν ένα ακόμη επεισόδιο στην μακρά ιστορία της υπόθεσης αυτής.

Η αξιολόγηση της συνάντησης οδηγεί μάλλον σε θετικά συμπεράσματα και σε «συγκρατημένη αισιοδοξία» όπως αναφέρεται και στις σχετικές ανακοινώσεις * των φορέων. Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια αντιπαραθέσεων επικράτησε σταδιακά η λογική (πόσο δύσκολο πράγμα είναι στ’ αλήθεια). Ένα έργο χρήσιμο και παραγωγικό, σχεδόν ολοκληρωμένο από το 2001, οδηγείται πλέον στην τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση και δρομολογούνται επιτέλους οι διαδικασίες για την λειτουργία του.

Ο κ. Φάμελλος δεν διατύπωσε ενδοιασμούς, δεν κράτησε κάποια «πατεινή». Καμία απολύτως σχέση με την ανεύθυνη στάση του προκατόχου του, ο οποίος στην συνάντηση που είχανε  οι ίδιοι φορείς πριν ένα χρόνο στο γραφείο του, τους «φλόμωσε» σε δηλώσεις κατά της «εκτροπής Αχελώου» και μέσα στα αλλά είπε και ένα χαλαρό «ναι» στην αδειοδότηση της Μεσοχώρας. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι πραγματικές του προθέσεις ήταν η παράταση της αβεβαιότητας και η κωλυσιεργία, έχοντας όπως φαίνεται στο νου του κυρίως το «εσωτερικό» ακροατήριο του κόμματός του.

Όμως αυτή η διαφορά στάσης των δύο υπουργών δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και άκρατη αισιοδοξία. Η Μεσοχώρα έχει λίγους μεν αλλά ισχυρούς αντιπάλους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν δρούνε στο προσκήνιο. Τα εμπόδια για την λειτουργία της δεν είναι γραφειοκρατικά ή διαδικαστικά. Η γνωστή «περιβαλλοντική» επιχειρηματολογία έχει εδώ και πολλά χρόνια ξεφτίσει και οι ποικίλες προσπάθειες ακύρωσης του έργου (δικαστήρια κ.λ.π.) έπεσαν όλες στο κενό, επιφέροντας όμως τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και τις συνεπακόλουθες τεράστιες απώλειες εσόδων στην χειμαζόμενη ΔΕΗ.

Ας δούμε όμως συνοπτικά πως λειτουργούν στην παρούσα φάση του έργου οι αντιδράσεις για την μη αδειοδότησή του και μη λειτουργία του.

Μία μαχητική αντίδραση παρουσιάζεται στο χώρο των κατοίκων της περιοχής από λίγους «ορκισμένους» αντιπάλους του έργου. Η καθοδήγησή τους γίνεται από κάποια εμμονικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δρούνε ευθέως ενάντια τόσο στην διακηρυγμένη πολιτική των τοπικών οργανώσεων του κόμματος (που περιέργως τους ανέχονται), όσο και την αντίστοιχη της κυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα παίζουν κυριολεκτικά τα ρέστα τους γιατί, όπως προκύπτει, δεν μπορούν πλέον να χειραγωγήσουν τα κέντρα αποφάσεων ούτε στο κόμμα , ούτε στη ΔΕΗ ούτε, κυρίως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (όπως περιστασιακά είχαν επιτύχει με τον κ. Σκουρλέτη). Τώρα, χάνοντας το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ζητούν προσχηματικά την αναθεώρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ελπίζοντας να κερδίσουν χρόνο μπας και κάτι συμβεί στο μέλλον που θα αναστείλει  την αδειοδότηση της Μεσοχώρας (τυχόν αλλαγή υπουργού, εκλογές, κ.λ.π.). Επίσης εντείνουν το «μπούλιγκ» με δημοσιεύματα κατά των δημοτικών παραγόντων στο Δήμο Πύλης, κινδυνολογώντας με ισχυρισμούς σε βαθμό γελοιότητας (π.χ. οι κάτοικοι θα μένουν σε … κοντέινερ και άλλα παρόμοια), τρομοκρατώντας τους κατοίκους και καλλιεργώντας κλίμα αμφισβήτησης και εχθρότητας για τον «αντίπαλο», όπως λένε, την ΔΕΗ. Η ομάδα αυτή δρα κάπως ανοικτά με δημόσιες τοποθετήσεις, σε συνδυασμό όμως με επιλεκτικές μη δημοσιοποιημένες επαφές στο κόμμα. Ο βαθμός ανευθυνότητας των ανθρώπων αυτών πλέον χτυπά κόκκινο, καθώς δεν νοιάζονται καθόλου για την συνεχιζόμενη ομηρία των κατοίκων της Μεσοχώρας. (Ας σημειωθεί ότι όλοι οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής όπως π.χ. του Αρματωλικού, ήδη εδώ και χρόνια έχουν αποζημιωθεί για την απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία τους, ενώ οι Μεσοχωρίτες ακόμη περιμένουν ζώντας στην αβεβαιότητα). Τώρα προβάλλουν την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει η παλαιότερη κοινή θέση κεντρικής διοίκησης - ΔΕΗ – κατοίκων και ζητούν να μην απαλλοτριωθεί ένα τμήμα του οικισμού. Πρόκειται για το ίδιο αυτό τμήμα του χωριού το οποίο παλαιότερα η ΔΕΗ προσπάθησε να συγκρατήσει εκτελώντας ένα έργο ενίσχυσης των εδαφών, αλλά ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ αντιδρώντες προσέφυγαν δικαστικά  και το σταμάτησαν !!. Ο ορισμός της υποκρισίας …..

Όμως, παρότι εμφανίζεται προς τα έξω, ότι αυτή η ομάδα κρατά ανοικτό το μέτωπο κατά της Μεσοχώρας, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι πιο ισχυροί παράγοντες που επιθυμούν να μην λειτουργήσει το έργο και που καθόλου δεν τους ενοχλεί – το αντίθετο – η δράση όσων προαναφέραμε.

Κάποιες οικολογικές οργανώσεις παραμένουν ακόμη στα «χαρακώματα» της περιόδου 1980 και 1990, όταν δηλαδή κρίθηκε η σκοπιμότητα και δρομολογήθηκε η κατασκευή του έργου. Η συμμετοχή τους και η στήριξη κάποιων εκπροσώπων τους προς την κυβερνητική πλειοψηφία δημιουργεί προβληματισμό και δισταγμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού χώρου. Ένας προβληματισμός που εντείνεται και από τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζονται από το τμήμα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που και εκεί δεν «καταθέτουν τα όπλα» σχετικά με την Μεσοχώρα, αποφεύγοντας όμως για ευνόητους λόγους την συχνή δημοσιοποίηση των απόψεών τους. Φυσικά   όλους τους παραπάνω ουδόλως απασχολεί το κοινωνικό συμφέρον και η οικονομική ζημία της ΔΕΗ και της χώρας. Οι εμμονές τους και οι ιδεοληψίες δεν επιτρέπουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Εκτός όμως από αυτά, που λίγο πολύ είναι γνωστά, υπάρχουν και αφανή συμφέροντα από συστήματα του ενεργειακού χώρου τα οποία έχουν λόγους να μην προχωρήσει η Μεσοχώρα και αντικειμενικά συμπίπτουν με τους στόχους των παραπάνω αντιδρώντων. Αρκεί να σκεφθεί κανείς την ζημία που θα προκαλέσει στη ΔΕΗ η μη λειτουργία του έργου αυτού για το οποίο δαπανήθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που κατά το τελευταίο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ κινείται στα επίπεδα των 600 – 700 εκατομμυρίων ευρώ ! Κατά την άποψή μας, όλοι εκείνοι που βλέπουν την Δημόσια αυτή επιχείρηση ως εμπόδιο για την δική τους επέκταση στην ενεργειακή αγορά, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν είναι η ισχυροποίηση της ΔΕΗ, παραγωγικά και χρηματιστηριακά, μέσω της λειτουργίας της Μεσοχώρας.

Τελικά τι θα γίνει με την Μεσοχώρα ; Η εκτίμησή μας είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ και ότι πρέπει να συνεχισθεί η συστηματική προσπάθεια των Θεσσαλικών φορέων, έως ότου καμφθούν οι αντιστάσεις εντός και εκτός του κυβερνητικού χώρου. 

* Ανακοινώσεις φορέων στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_02_02_ped_gia...

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_02_02_dimosie...