Ο μηδενισμός των πάντων…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Η Ελλάδα είναι η χώρα της υπερβολής και με το παραμικρό που θα συμβεί σε έναν τομέα της κοινωνικής μας ζωής ή του κράτους, έχουμε την τάση να γενικεύουμε τα πάντα και να τα μηδενίζουμε.

Αυτό το ζήσαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις και θα σας θυμίσω μερικές από αυτές. Όταν έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, άρχισαν όλοι να λένε ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή. Κόπηκαν για μήνες τα δρομολόγια κ.λ.π. Μέχρι που σε λίγες μέρες έγιναν δυστυχήματα με τρένα και σε χώρες της Ευρώπης που έχουν μια τεράστια εμπειρία στον τομέα των σιδηροδρόμων και όλα τα συστήματα ασφάλειας πλήρως αναπτυγμένα.

Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος επειδή εκείνη την ώρα δεν βρέθηκε ασθενοφόρο, βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι το ΕΚΑΒ στην Ελλάδα είναι διαλυμένο, ενώ μόνο έτσι δεν είναι.

Όταν βρίσκουν μια κατσαρίδα στο υπόγειο ενός νοσοκομείου, ακούμε να λένε ότι όλα είναι βρώμικα και ότι τα νοσοκομεία είναι δημόσιος κίνδυνος. Λες και στα σπίτια μας δεν έχουμε κατσαρίδες και μυρμήγκια που παλεύουμε χρόνια να τα εξοντώσουμε και δεν τα καταφέρνουμε.

Όταν πεθαίνει κάποιος ασθενής σε ένα νοσοκομείο από ιατρικό λάθος, δεν λέμε ότι μπορεί να έχει ευθύνη ο συγκεκριμένος γιατρός, αλλά βγάζουμε όλους τους γιατρούς άχρηστους.

Γίνεται κάτι με έναν δάσκαλο ή καθηγητή σε κάποιο σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Έγινε το τραγικό δυστύχημα με τους μετανάστες στα ανοικτά της Μεσσηνίας και βγάλαμε άχρηστο και το λιμενικό που κατηγορείται ότι δεν τους έσωσε, ενώ αυτοί δεν ήθελαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα, αλλά είχαν βάλει πλώρη για την Ιταλία.

Θα μπορούσα να απαριθμώ χιλιάδες παραδείγματα, αλλά θα σταματήσω εδώ. Ας δούμε όμως κάτι που συνέβη στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

 Στο φημισμένο αυτό αμερικανικό πανεπιστήμιο ο διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής, η σύζυγός του και άλλα τέσσερα πρόσωπα κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων και λειψάνων. «Μερικά εγκλήματα είναι αδύνατο να κατανοηθούν», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Πενσιλβάνια, ο Τζέραρντ Κάραμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που γνωστοποιεί τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών στον Σέντρικ Λοτζ, 55 ετών, και στη σύζυγό του Ντενίζ Λοτζ, 63 ετών.

Το ζευγάρι και άλλα τέσσερα πρόσωπα διώκονται μεταξύ άλλων για «συνέργεια στην κλοπή και την παράνομη μεταφορά κλεμμένων ειδών», αναφέρει το δελτίο Τύπου, που επιβεβαιώνει πληροφορίες της Boston Globe, της εφημερίδας της Νέας Αγγλίας, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Οι Λοτζ κι ένα ακόμη πρόσωπο, η Κατρίνα Μακλίν, 44 ετών, από τη Μασαχουσέτη, συνελήφθησαν χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Σέντρικ Λοτζ, διευθυντής ως τον Μάιο του νεκροτομείου της σχολής ιατρικής του Χάρβαρντ, κατηγορείται πως αποτελούσε από το 2018 ως το 2022 μέλος «εθνικού κυκλώματος (...) που αγόραζε και πούλαγε ανθρώπινα λείψανα κλεμμένα από το Χάρβαρντ και νεκροτομείο του Άρκανσο», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Ο διευθυντής του νεκροτομείου του πανεπιστημίου, που συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα των ΗΠΑ και βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη, «έκλεβε όργανα και άλλα τμήματα πτωμάτων που είχαν δωριστεί στην επιστήμη, για την ιατρική έρευνα και μόρφωση, πριν από την αποτέφρωσή τους».

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν στη δημοσιότητα, υπό τον τίτλο «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Χάρβαρντ, ο Τζορτζ Ντάλι και ο Έντουαρντ Χάντερτ, αναφέρουν ότι με «φρίκη» ενημερώθηκαν ότι «κάτι προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να γίνει στο πανεπιστήμιο» που «είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία» των ανθρώπων. Ο κ. Λοτζ απολύθηκε στις αρχές Μαΐου από το ίδρυμα και οι αρχές «θεωρούν πως έδρασε χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε» στο πανεπιστήμιο, διευκρίνισαν, ενώ τόνισαν πως τα υπόλοιπα πρόσωπα που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δεν είχαν «καμιά σχέση με το Χάρβαρντ».

Το ζητούμενο όμως είναι ότι κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι το Χάρβαρντ σταμάτησε να είναι καλό πανεπιστήμιο και ότι έχασε έστω και ελάχιστη από την λάμψη του. Απλά, ένας επίορκος υπάλληλος έκανε κάτι που αποκαλύφθηκε και πλέον όταν θα λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα. Εκεί όμως έχουν σοβαρή χώρα με σοβαρούς πολίτες.