Εφιαλτικές στιγμές στην Μαγνησία…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου.

Το πρωί της Πέμπτης, χρειάστηκε να ταξιδέψω στο Βόλο. Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Βελεστίνο, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τον δρόμο Λάρισα – Βόλος και έτσι ταξίδεψα μέσω Φαρσάλων και Μικροθηβών.

Μετά την Νέα Αγχίαλο, είδα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και τις αστυνομία να είναι παραταγμένα στο δρόμο, λες και περιμέναμε να γίνει πόλεμος. Αυτό που σκέφτηκα είναι ότι η κινητοποίηση αυτή σκοπό είχε να προστατεύσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά και την πόλη της Αγχιάλου από πιθανή επέκταση της φωτιάς.

Στον γυρισμό ήρθα μέσω Λάρισας μιας και η Εθνική οδός ήταν πλέον ανοικτή. Εκεί αντίκρισα τα καμένα που είχαν φτάσει μέχρι τον δρόμο και τον είχαν διαπεράσει. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Φυσικά, δεν μπορούσα καν να φανταστώ αυτό που θα ακολουθούσε με την φωτιά να φτάνει στην Νέα Αγχίαλο και να έχουμε εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών. Το βίντεο με το μανιτάρι που δημιούργησαν οι συνεχείς εκρήξεις είναι συγκλονιστικό.

Αποτέλεσμα, ενώ τα σπίτια δεν κάηκαν από τη φωτιά, τελικά υπέστησαν φοβερές ζημιές από τις εκρήξεις που προκάλεσε το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις. Λόγω των συνεχών εκρήξεων, εκκενώθηκαν οι περιοχές Καραμπάς, Αγχίαλος, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν προληπτικά τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Όπως αναφέρει η ενημέρωση του ΓΕΑ: «Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ασφαλείας των μέσων και του αεροδρομίου της 111 Π.Μ. δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια».

Για τη φωτιά στη Μαγνησία, τα μηνύματα του «112» έπεφταν... βροχή για εκκενώσεις. Κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο πώς βίωσαν τη στιγμή των εκρήξεων. «Ακούσαμε εκρήξεις από το στρατόπεδο και το ωστικό κύμα ήταν τόσο δυνατό που έσπασε τζαμαρίες», ανέφερε ένας από τους κατοίκους.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το εξής: Για όλα να δώσουμε άμεση αμαρτιών στην κυβέρνηση και να αποδώσουμε τις φωτιές στην κλιματική αλλαγή και όπου αλλού θέλουν.

 Όμως, δεν μπορεί να μην μπορούν να προστατεύσουν τις αποθήκες πυρομαχικών και να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Δεν είναι μόνο αν θρηνήσαμε ή όχι θύματα, κάτι που σίγουρα είναι σημαντικό, αλλά η έκρηξη πυρομαχικών μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα παρενέργειες την υγεία των κατοίκων.

Ότι και να μας πει ο πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός και όποιος άλλος, δεν μπορεί να περάσει έτσι το γεγονός ότι ο στρατός και το κράτος δεν μπορούν να προστατεύσουν τις αποθήκες πυρομαχικών, όπου αυτές και να βρίσκονται.

Όχι. Δεν πρέπει να περάσει έτσι αυτό.

Μέχρι σήμερα οι πολίτες είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και μόνο στον στρατός έδειχναν εμπιστοσύνη οι πολίτες. Τώρα, πήγε και αυτό περίπατο.

Κρίμα. Πολύ κρίμα.