Η οπαδική βία…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη για μια ακόμη φορά στη χώρα μας. Λέγαμε όλοι ότι μετά την δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη από οπαδούς τους ΠΑΟΚ, επειδή ο άτυχος Άλκης ήταν φίλαθλος του Άρη, δεν θα ζήσουμε άλλη τέτοια παράνοια.

Να όμως που ήρθε και η δολοφονία του Μιχάλη και μάλιστα από οπαδούς ξένης ομάδας που διένυσα 1500 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα και να προκαλέσουν επεισόδια. Δυστυχώς οι οπαδοί της Δυναμό Ζάγκρεμπ, είχαν και Έλληνες συνεργούς, οπαδούς του Παναθηναϊκού. Το θλιβερό αυτό γεγονός, αποτέλεσε αφορμή για να πάρει το κράτος νέα μέτρα για την οπαδική βία.

Έτσι, με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την οπαδική βία, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων, που πλέον μπαίνουν σε κλοιό.

Η ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, είχε στόχο να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για άμεση εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κ.λπ. Άπαντες συμφώνησαν ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Τα 4+2 μέτρα για την οπαδική βία που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ είναι τα εξής:

1ον Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

2ον Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία.

Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.

3ον Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.

4ον Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

1ον Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

2ον Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνουν τέτοια έκτροπα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι υποστηρίζουν την τάδε ή την δείνα αθλητική ομάδα. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την κοινωνία μας, κάθε μορφής βία.

Εδώ το κράτος πρέπει να σταθεί επιτέλους στο ύψος του.