Ψεύτικη η δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ψεύτικη η δημοσκόπηση που διακινείται στο διαδίκτυο και αφορά την περιφέρεια Θεσσαλίας που έκανε δήθεν το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο πρόεδρος της σχολής, κ. Ιωάννης Βενέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, διαψεύδει ότι το τμήμα του έκανε δημοσκόπηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Στις 21 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε σε στο δίκτυο μιας είδηση που αναφέρει: Δημοσκόπηση BOMBA για την Περιφέρεια Θεσσαλίας! Κατάρρευση Αγοραστού. Θα πει εύλογα κάποιος; Δηλαδή, πόσο απίθανο μπορεί να είναι αυτό; Σίγουρα δεν είναι απίθανο, αρκεί αυτό να βασίζεται πράγματι σε μετρήσεις που έγιναν από εταιρείες ή πανεπιστήμια και έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Την δημοσίευση έκανε η ιστοσελίδα https://skiathoslife.gr.

Η είδηση μάλιστα αναφέρει ότι την δημοσκόπηση έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλία, έρχονται μεγάλες ανατροπές στο προσκήνιο. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.200 ατόμων και έγινε από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την πρώτη Κυριακή: Δημήτρης Κουρέτας 36,1%, Κώστας Αγοραστός 33,9%, Ελευθερία Τζανακούλη 12,1%, Τάσος Τσιαπλές 10,1%, ΔΞ/ΔΑ 7,8%.

Για τη δεύτερη Κυριακή η δημοσκόπηση δίνει τα εξής: Δημήτρης Κουρέτας 88%, Κώστας Αγοραστός 12%. ολόκληρο το κείμενο είναι εδώ: https://skiathoslife.gr/dimoskopisi-bomba-gia-tin-perifereia-thessalias-katarrefsi-agorastou/

Δεν είχα δει την ανάρτηση, αλλά φρόντισαν να μου την στείλουν κάποιοι που με όχι και πολύ κομψό τρόπο με εγκαλούσαν γιατί δεν αναδημοσιεύω την δημοσκόπηση και ότι αποκρύπτω τα ευρήματά της. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το θέμα, αλλά αυτό κάποια στιγμή κατάντησε ενοχλητικό και έτσι έκανα αυτό που θα έκανε κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος. Επικοινώνησα με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών στο τηλέφωνο 2610962590 και ρώτησα να μου πουν αν πράγματι υπάρχει τέτοια δημοσκόπηση και αν ναι αν θα μπορούσαν να μου στείλουν τα ευρήματά της.

Σε λίγη ώρα (Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 2:01 μ.μ.) μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της σχολής, κ. Ιωάννης Βενέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. εμφανώς αναστατωμένος, λέγοντας μου ότι του έχουν στείλει το σχετικό δημοσίευμα και ότι ποτέ το τμήμα του δεν έχει διενεργήσει κάποια σχετική δημοσκόπηση και ότι ετοιμάζουν κάποιο τρόπο αντίδρασης. Μάλιστα μου ανέφεραν ότι μπήκαν στην επίμαχη ιστοσελίδα και δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο site ήταν το πρώτο που έκανε την δημοσίευση ή αν έκανε αναδημοσίευση από κάποιο άλλο, αλλά το συγκεκριμένο δεν αναφέρει καμία πηγή. Στο κάτω – κάτω, ούτε καν με ενδιαφέρει και ούτε καν θα είχα ασχοληθεί αν δεν ήταν αυτή η δήθεν δημοσκόπηση η αιτία να γίνει η εφημερίδα μου και εγώ προσωπικά στόχος κάποιων που θέλουν με το ζόρι να αναδημοσιεύσουμε και εμείς το συγκεκριμένο κείμενο. Πρέπει τότε να προστατευτούμε έναντι όποιον κακόβουλων πάνε να πλήξουν την αξιοπιστία μας, μιας και αν υπήρχε πράγματι επίσημα η οποιαδήποτε δημοσκόπηση, φυσικά και θα προχωρούσαμε στην δημοσιοποίησή της.

Όμως, δεν μπορεί η εφημερίδα μου και το www.alithianews.gr να δημοσιεύουν οτιδήποτε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των στοιχείων. Μάλιστα, προσπάθησα να επικοινωνήσω και με τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, βρίσκοντας το τηλέφωνο από φίλο μου στον Βόλο, αλλά ποτέ δεν απάντησε στις τηλεφωνικές μου κλήσεις.

Επίσης, κάποιος Καρδιτσιώτης που είναι μάλιστα υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, έχει κάνει σημαία την δήθεν δημοσκόπηση. Όταν του έστειλα μήνυμα ότι τέτοια δημοσκόπηση δεν υπάρχει, μου είπε ότι υπάρχει σε κάποιον ιστότοπο που συμμετέχει και ο γιος του. Του είπα να μου στείλει το link, αλλά φυσικά δεν μου το έστειλε. Είναι όμως κρίμα που έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν και τα παιδιά τους για να παραπλανήσουν τον κόσμο και τα ΜΜΕ.

Αυτό λοιπόν που έχω να πω ως εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ και ως εκδότης και δημοσιογράφος που είμαι 35 χρόνια επαγγελματίας, είναι ότι καλά θα κάνουν οι συμπολίτες μου να σταματήσουν να με ενοχλούν για να αναδημοσιεύσω πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ποιος θα κερδίσει τελικά τις εκλογές, είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο λαός της Θεσσαλίας μέσα σε 15 μέρες και καλά θα κάνουν κάποιοι να μην χρησιμοποιούν ψεύτικα γκάλοπ για να πετύχουν εφήμερα πολιτικά οφέλη, μιας και όπως λέει ο λαός «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και «η αλήθεια υπερισχύει όλων».

Θα κλείσω όμως με αυτό που είπε ο Γερμανός φιλόσοφος  (1788-1860) Άρθουρ Σοπενχάουερ. «Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη».