Ο Μπέος δείχνει το δρόμο...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Μέχρι σήμερα όλοι ξέραμε ότι οι δήμοι όλης της χώρας, καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για δημοτικό φωτισμό, αλλά και στα δημοτικά κτίρια, έχοντας σύμβαση με την ΔΕΗ. Από την άλλη η ΔΕΗ εισπράττει μέσω των λογαριασμών της τα Δημοτικά Τέλη και κάνει συμψηφισμό.

Εδώ και χρόνια έχω διατυπώσει την άποψη ότι το σύστημα αυτό είναι αναχρονιστικό και ζημιώνει τους δήμους σε μεγάλο βαθμό. Η ΔΕΗ που προκαλεί ένα σωρό καταστροφές σε δρόμους και γενικότερα στον δημόσιο χώρο, αν της ζητήσει ένας δήμος να μετακινήσει μια μια κολόνα, χρεώνει χιλιάδες ευρώ.

Να λοιπόν που αυτό το μονοπώλιο σπάει και αυτός που δείχνει το δρόμο είναι ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Η είδηση λέει: Φεύγει από τη ΔΕΗ ο Δήμος Βόλου. Θα αναζητήσει νέο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, με τον οποίο θα επιτευχθεί, όπως εκτιμά, οικονομία περίπου 25% επί της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Το θέμα ήρθε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους, για τους όρους του διαγωνισμού.

Για τον νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς το διττό ρόλο που θα έχει, καθώς παράλληλα θα παρέχει συμβουλευτές υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης. Ο δήμαρχος Βόλου, ενημέρωσε ότι η έκπτωση που επιδιώκεται είναι να φτάσει το 25% συγκριτικά με το σημερινό τιμολόγιο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, κ. Στέλιος Διαμαντίδης, είπε πως για το ηλεκτρικό ρεύμα δαπανάται ετησίως ποσό 3.907 εκ. €, που θα πρέπει να μειωθεί και παράλληλα να παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες. «Το ρεύμα που θα παίρνουμε θα είναι πιο φθηνό, γιατί εκεί δεν έχουν τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, δεν θα είναι φωτογραφικός διαγωνισμός» τόνισε ο Αχ. Μπέος.

Με την ΔΕΗ, υπάρχει κατά τη γνώμη μου μεγάλο θέμα στην σχέση του με τους δήμους. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η ΔΕΗ όσα χρήματα εισπράττει τα κρατάει πρώτα για τις δικές της οφειλές και αν ολοκληρωθεί το σύνολο της οφειλής, καταβάλει τα υπόλοιπα στους δήμους, αφού παρακρατήσει το κόστος της κατανάλωσης του ρεύματος που όμως είναι πολύ ακριβό.

Οι δήμοι είναι οι μεγάλοι πελάτες των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν αντιμετωπίζονται κατά αυτό τον τρόπο. Έτσι, οι δήμοι οφείλουν να βρουν ποιο συμφέρουσα τιμή. Αν ο δήμος Βόλου πάρει έκπτωση 25%, θα κερδίσει ο δήμος 1 εκ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη, οι δήμοι μπορούν πλέον να εισπράττουν τα δημοτικά τέλη μέσω των ΔΕΥΑ, δηλαδή του λογαριασμού του νερού. Για έναν σπίτι 120 τ.μ. Τα χρήματα που θα μπουν επιπλέον στον λογαριασμό του νερού για δημοτικά τέλη, θα είναι 12€ το μήνα για τον Δήμο Καρδίτσας. Αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τ.μ. στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα η επιβάρυνση ανά μήνα είναι 3.6€ και για ένα σπίτι 60 τ.μ. στον Δήμο Σοφάδων, 5€ το μήνα.

Μιλάμε για χρήματα που μπορούν εύκολα να πληρώσουν οι δημότες, ενώ όταν μπαίνουν στον λογαριασμό της ΔΕΗ τα χρήματα είναι πολλαπλάσια και μπορεί και να μην πληρωθούν ποτέ ή μετά από μακροχρόνια ρύθμιση.

Είναι καιρός λοιπόν οι δήμοι να αλλάξουν πολιτική στο θέμα της κατανάλωσης του ρεύματος και της είσπραξης των Δημοτικών τελών. Από την αλλαγή αυτή οι δήμοι θα κερδίσουν πολλά χρήματα και για έναν ακόμη λόγο. Σε ένα σπίτι στα ορεινά, κάποιοι μπορεί να διακόψουν την παροχή του ρεύματος, αλλά ποτέ δεν θα κόψουν το νερό. Έτσι, οι δήμοι θα κερδίσουν χρήματα που σήμερα έτσι και αλλιώς τα χάνουν. Αν οργανωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, το κέρδος θα είναι διπλό. Φυσικά, μην περιμένουμε όλα αυτά να γίνουν μέχρι τον Μάιο που έχουμε Δημοτικές Εκλογές, αλλά ας τα κάνουν τουλάχιστον αυτοί που θα εκλεγούν για την επόμενη τετραετία.