Οι κατασκηνώσεις Νεράιδας

Άρθρο παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου...

Την Τετάρτη 1η Αυγούστου, θα λειτουργήσουν ξανά μετά από έξη χρόνια, οι κατασκηνώσεις Νεράιδας, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Το υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, αποφάσισε την ανάθεση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων για το έτος 2018 και ενέκρινε δαπάνη 200 χιλιάδων ευρώ για τον σκοπό αυτό. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ως όφειλε προχώρησε τις διαδικασίες για την λειτουργία των κατασκηνώσεων που θα γίνει σε τρεις περιόδους, οι δύο για παιδιά και η τρίτη για άτομα τρίτης ηλικίας.

Στον αριθμό των 300 παιδιών της κατασκήνωσης Νεράϊδας Καρδίτσας περιλαμβάνονται 30 παιδιά οικογενειών Ρομά και 8 συνοδοί μέσω της Οργάνωσης «ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» χωρίς να καταβάλλουν συμμετοχή και 40 ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο δήμαρχος πανηγυρίζει για την λειτουργία της κατασκήνωσης και οργανώνει φιέστες και εγκαίνια.

Αντί όμως για πανηγύρια, οφείλει να απολογηθεί στους Δημότες και γενικότερα στον λαό της Καρδίτσας, διότι άφησε κλειστές τις κατασκηνώσεις για τα έτη 2013 – 2014 – 2015 – 2016 και 2017. Μάλιστα, το έτος 2015, το υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης με την Κ.Υ.Α Δ22 / οικ. 17464 / 550 / 24-4-2015, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 784 τις 5 Μαΐου 2015, ενέκρινε την λειτουργία 28 συνολικά κατασκηνώσεων και μεταξύ αυτών και των κατασκηνώσεων Νεράιδας. Όμως στις 2 – 6 – 2015 που εκδόθηκε ο προγραμματισμός λειτουργίας των κατασκηνώσεων, αυτός δεν περιλάμβανε την λειτουργία αυτών της Νεράιδας. Ενώ λοιπόν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την λειτουργία και έγινε η ανάθεση, η κατασκήνωση δεν λειτούργησε και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον δήμο.

Στο διάστημα που οι κατασκηνώσεις ήταν κλειστές, δαπανήθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες € για επισκευές. Μάλιστα πέρυσι έγινε απευθείας ανάθεση του δημάρχου ύψους 39 χιλιάδων για συντήρηση των κατασκηνώσεων με την αιτιολογία του κατεπείγοντος. Μάλιστα, όταν η απόφαση ακυρώθηκε από την περιφέρεια και ο δήμαρχος προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152 της περιφέρειας και πέτυχε την έγκριση της απόφασης, αλλά με την αιτιολογία ότι οι κατασκηνώσεις φιλοξενούσαν παιδιά τα οποία κινδύνευαν από ζημιές που προκλήθηκαν από θεομηνία! Φυσικά, οι κατασκηνώσεις ήταν κλειστές!

Καλώ λοιπόν τον δήμαρχο του Δήμου λίμνης Πλαστήρα, αντί να διοργανώνει φιέστες για την λειτουργία της κατασκήνωσης, να απολογηθεί στους δημότες και να ζητήσει συγνώμη που οι κατασκηνώσεις ήταν τόσα χρόνια κλειστές.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία λειτουργίας και αναρτηθούν όλες οι αποφάσεις στο ΔΙΕΥΓΕΙΑ, θα σας ενημερώσω αναλυτικά πόσα χρήματα δαπανήθηκαν φέτος για συντήρηση των κατασκηνώσεων που αν προστεθούν στα χρήματα που είδαν δαπανηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το ποσό είναι τεράστιο. Θα πάω στις κατασκηνώσεις για να δω την εικόνα που έχουν σήμερα, μιας και σε μικρή ηλικία είχα βρεθεί εκεί ως κατασκηνωτής και ομαδάρχης. Από την κατασκήνωση αυτή έχω το 1984 τα πρώτα μου ένσημα ως ομαδάρχης.

Θυμάμαι σαν σήμερα την στιγμή που είχα πάει στο ΠΙΚΠΑ και βρήκα τον αείμνηστο Λευτέρη Κωστίκα. Του είπα ότι θα ήθελα να γίνω ομαδάρχης και με θυμόταν από την περίοδο που ήμουν κατασκηνωτής. Αμέσως μου είπε ότι θα μου δώσει την ευκαιρία να βρεθώ ξανά στην αγαπημένη μου κατασκήνωση. Χωρίς να βάλω μέσον ούτε δήμαρχο, ούτε βουλευτή. Πέρασα εκεί 20 αξέχαστες ημέρες. Κέρδισα εμπειρίες και ένα χαρτζιλίκι για τον χειμώνα. Έκανα φίλους που διατηρώ μέχρι σήμερα. Βρίσκω ακόμη μεγάλους άντρες στον δρόμο που μου λένε ότι με είχαν ομαδάρχη και συγκινούμε.

Οι κατασκηνώσεις αυτές ήταν και πρέπει να ξαναγίνουν το κόσμημα της περιοχής. Φέτος έγινε μια νέα αρχή. Οι εγκαταστάσεις της δεν πρέπει να αφεθούν ξανά στην τύχη τους. Αυτοί που τα παλιά χρόνια είχαν μόνιμο φύλακα και συντηρητή, τον φίλο Βασίλη Σακαλαρίου από το Νεοχώρι, κάτι ήξεραν παραπάνω. Δίνω την υπόσχεση ότι θα αγωνιστώ από όποια θέση και αν χρειαστεί για να αποκτήσει ξανά η κατασκήνωση την παλιά της αίγλη.