Η καθηγητική μαφία εκβιάζει τους σπουδαστές

Άρθρο παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου με αφορμή την σύλληψη του Καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών...

Η είδηση σοκάρει, αλλά δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών συνελήφθη κατηγορούμενος για δωροληψία, καθώς φέρεται να αποσπούσε διάφορα ανταλλάγματα από σπουδαστές του Ιδρύματος, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματά του. Ως άμεσοι συνεργοί του συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου της ίδιας πόλης. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν έρευνας της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσαν καταγγελίες. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των τριών συλληφθέντων, ως θύματα φέρονται σπουδαστές του Ιδρύματος, τους οποίους ο κατηγορούμενος καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες στις εξετάσεις και προκειμένου να τους περάσει ζητούσε ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα ανταλλάγματα αυτά αφορούσαν είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο, είτε στη συγκεκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του καθηγητή. Σε επιχείρηση που οργάνωσαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη αρχικά ο ένας από τους ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου, την ώρα που φέρεται να παραλάμβανε χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα από καταγγέλλοντα, ενώ ακολούθησαν οι άλλες δύο συλλήψεις.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια και γραφεία των εμπλεκόμενων, κατά τις οποίες βρέθηκαν στην κατοχή τους το χρηματικό ποσό των 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίσκοι και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων. Η δικογραφία περιλαμβάνει τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται αύριο για τα περαιτέρω στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Σερρών.

Τυγχάνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι την δράση του συγκεκριμένου καθηγητή, μιας και δύο παιδιά στενών μου συγγενών, σπουδάζουν στο τμήμα λογιστικής του ΤΕΙ Σερρών και είχαν τον συγκεκριμένο καθηγητή. Ο ένας μάλιστα από τα παιδιά που προανέφερα, είχε δύο χρόνια καθυστέρηση στο πτυχίο επειδή δεν μπορούσε να περάσει το μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή. Τελικά, δούλεψε έναν ολόκληρο χρόνο και κατάφερε να μαζέψει τα λεφτά που απαιτούσε το δήθεν φροντιστήριο, πήγε και του έκαναν μερικά μαθήματα της πλάκας τα οποία πλήρωσε πανάκριβα και έτσι πέρασε το μάθημα και πήρε πτυχίο. Ένα πτυχίο που δικαιούνταν εδώ και χρόνια, αλλά του το στερούσε ο συγκεκριμένος καθηγητής.

Αυτό όμως που συνέβη στις Σέρρες δεν είναι το μοναδικό. Όταν την περίοδο 1987 – 1991 σπούδαζα στο ΤΕΙ μηχανολογίας στη Λάρισας, είχα περάσει όλα τα μαθήματα εκτός από τα τρία μαθήματα ενός συγκεκριμένου καθηγητή που περνούσε ελάχιστους σπουδαστές. Φτάσαμε κάποια στιγμή να γίνονται εξετάσεις και να απαιτούνται δύο αμφιθέατρα για να χωρέσουν όλοι οι σπουδαστές. Τα θέματα ήταν για τη ΝΑΣΑ και αυτοί που πέρναγαν το μάθημα δεν ήταν πάνω από το 5% όσων διαγωνίζονταν. Ακούγονταν και τότε ότι ο καθηγητής συνεργάζονταν με συγκεκριμένο φροντιστήριο και όσοι πήγαιναν σε αυτό κρίνονταν στην επόμενη εξέταση ως επιτυχόντες.

Τελικά, η διοίκηση του ιδρύματος, σκαρφίστηκε τότε ένα κόλπο. Ο εν λόγο καθηγητής, πήγε για ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και έλειψε έναν χρόνο. Τότε, προσέλαβαν έναν έκτακτο καθηγητή ο οποίος μας πέρασε όλους μιας και έβαλε βατά θέματα και γράψαμε. Έπεσε και λίγο αντιγραφή από κάποιους και το μαρτύριο μας τελείωσε.

Γυρίζοντας ο καθηγητής στο ΤΕΙ, με βρίσκει στο διάδρομο και μου λέει. “Εσύ γιατί δεν έρχεσαι στο μάθημα”. “Μα είμαι στο πτυχίο κ. Καθηγητά, πέρασα όλα τα μαθήματα” του απαντώ. Με κοίταξε, ούρλιαξε και έφυγε μουγκρίζοντας.

Αν έχεις η παιδεία μας τέτοιους καθηγητές, τότε δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.