Η αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα και ο θάνατος του Μπάμπη Μπλιώνα

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δει να γίνονται μεγάλα επεισόδια σε γήπεδα, όχι μόνο της μεγάλης κατηγορίας του ποδοσφαίρου, αλλά και σε αυτά μικρότερων ή και ερασιτεχνικών κατηγοριών. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω το έγκλημα της Λάρισας ο άτυχος καθηγητής Μπάμπης Μλιώνας πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο και έπεσε νεκρός από φωτοβολίδα που του καρφώθηκε στον λαιμό. Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, καταγράφει την τραγική αυτή στιγμή που συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 1986, δηλαδή αυτές τις μέρες πριν από 32 χρόνια.

Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έφτασε ανυποψίαστος στον σταθμό των λεωφορείων της Λάρισας για να επιστρέψει στην Αθήνα. Είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς του στο Λουτρό Ελασσόνας, λόγω τετραήμερης αργίας. Κατά την άφιξη του στο σταθμό, δυο φίλοι τον έπεισαν να πάει να παρακολουθήσει τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕ Λάρισας. Ήταν η πρώτη φορά που πήγε στο γήπεδο Ο νεαρός, που μόλις είχε διοριστεί στη σχολή ΣΕΛΕΤΕ ως καθηγητής, δεν είχε πάει ποτέ στο γήπεδο. Θεώρησε λοιπόν ότι ήταν ένας καλός τρόπος να περάσει την ώρα του μέχρι να επιβιβαστεί στο λεωφορείο που θα τον μετέφερε στην Αθήνα. Μέσα στο Αλκαζάρ, το κλίμα ήταν τεταμένο ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, εκτοξεύθηκαν από τις κερκίδες των οπαδών του ΠΑΟΚ, τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Οι δυο δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη, εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στην καρωτίδα του Μπλιώνα. Επικράτησε πανικός. Η φωτοβολίδα καιγόταν στο λαιμό του, ενώ του είχε κόψει ακαριαία την καρωτίδα που αιμορραγούσε ασταμάτητα. Ο κόσμος σκέπασε το σώμα του άτυχου άντρα με παλτό και μπουφάν για να σβήσουν τη φωτιά που είχαν πάρει τα ρούχα του. Ανάμεσα στους φιλάθλους της ΑΕΛ ήταν και δυο γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο ένας, πατούσε με το χέρι του την καρωτίδα για να περιορίσει την αιμορραγία και ο άλλος προσπαθούσε να καλέσει το ΕΚΑΒ ή να βρει τον γιατρό του γηπέδου. Όλοι έκαναν λόγο για εγκληματική αμέλεια, αφού γιατρός και ασθενοφόρο δεν ήταν διαθέσιμα την κρίσιμη στιγμή. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού. Στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο αγώνας έγινε κανονικά. Στη μνήμη του Μπλιώνα, δεν έγινε η προκαθορισμένη διαφήμιση εταιριών που μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, ενώ οι παίκτες της Λάρισας του αφιέρωσαν τη νίκη τους επί του ΠΑΟΚ με 2-1.

Από την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, έγινε γνωστό ότι εκείνο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι 12 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ άλλοι 11 καταζητούνταν. Τελικά, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στον 19χρονο Βασίλη Θεοδωρίδη, που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώθηκε στα 3 χρόνια και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στα 2,5 λόγω καλής διαγωγής.

Τα έγραψα όλα αυτά για να τα θυμίσω σε όσους υποστηρίζουν ότι κακώς η πολιτεία επιβάλλει βαριά χρηματικά πρόστιμα και ποινές όπως αφαίρεση βαθμών και αγώνες χωρίς φιλάθλους στις ομάδες που προκαλούν επεισόδια.

Πέρυσι η τιμωρία του ΠΑΟΚ, έφερε την ΑΕΚ στην θέση της πρωταθλήτριας. Φέτος ήταν η σειρά της ΑΕΚ να τις αφαιρεθούν βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος και έρχεται και η σειρά του Ολυμπιακού μετά τον αγώνα της Πάτρας. Βαθμούς έπρεπε να αφαιρέσουν και από τον ΠΑΟΚ όταν ένας οπαδός του πέταξε φωτοβολίδα ευθείας βολής στους φιλάθλους του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη. Όμως, δεν τόλμησαν να το πράξουν και θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι αν εμφανισθεί και άλλο φαινόμενο τύπου Μπλιώνα.

Καλά κάνουν και τους αφαιρούν βαθμούς και τους βάζουν πρόστιμα. Καλά κάνουν και επιβάλουν στις ομάδες να παίζουν χωρίς φιλάθλους. Να μάθουν όλοι ότι το γήπεδο δεν είναι Ρωμαϊκή Αρένα και οι φίλαθλοι δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχλο που διψάει για αίμα.