Εγώ τώρα είμαι “καρφί”;

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Είναι Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και ένας φίλος μου τηλεφωνεί για να με ενημερώσει ότι ένα φορτηγό πήρε σβάρνα ένα κολονάκι στο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και σε τρία λεπτά της ώρα είμαι εκεί. Το θέαμα που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρέθηκε οδηγός που προξένησε τέτοια ζημιά σε έναν δημόσιο χώρο, στο κεντρικότερο σημείο της Καρδίτσας και μάλιστα πάνω στην κεντρική πλατεία. Η έκπληξή μου όμως είχε και συνέχεια.

Τηλεφωνώ στον δήμαρχο Καρδίτσας για να μάθω αν έχουν επιληφθεί του θέματος και ποιος είναι ο δράστης, αλλά μου δηλώνει ότι δεν είχε ειδοποιήσει κανείς τον δήμο και τώρα μάθαινε για το συμβάν. Μου λέει επίσης ότι θα στείλει αμέσως την δημοτική αστυνομία.

Κάνω μια βόλτα στην πλατεία, ρωτάω ανθρώπους και μαθαίνω ότι το συμβάν έγινε 8:30 το πρωί της Πέμπτης από φορτηγό αυτοκίνητο που ανεφοδίαζε καταστήματα της πόλης. Συγκεκριμένα, όπως μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες, το φορτηγό ανέβηκε στην κεντρική πλατεία για να ξεφορτώσει προϊόντα σε καφετέρια και κάνοντας όπισθεν ξερίζωσε στην κυριολεξία ένα από το κολονάκια που συμβολίζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε και γενικότερη ζημιά και στους γρανίτες που “έντυναν” τον χώρο πέριξ του συντριβανιού. Ο οδηγός, παρά το γεγονός ότι το χτύπημα προκάλεσε εκκωφαντικό θόρυβο που ακούστηκε σε όλη την γειτονιά, ούτε καν σταμάτησε να δει τι συμβαίνει και την ζημιά που προκάλεσε. Ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε γρήγορα για να μην τον πάρουν είδηση.

Μαθαίνω ακόμη και που κατέβασε εμπορεύματα το φορτηγό, ότι κουβαλούσε κατεψυγμένες τυρόπιτες και ότι η εταιρεία ήταν από τη Λάρισα. Ενημερώνω και πάλι τον δήμαρχο και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της. Το απόγευμα με ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι βρέθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας που παραδέχθηκε ότι δικό τους αυτοκίνητο προξένησε την ζημιά που δέχθηκε να αποκαταστήσει.

Το κακό είναι ότι για τρεις ώρες κανένας πολίτης δεν έκρινε σκόπιμο ότι έπρεπε να ενημερώσει τον δήμο. Επίσης, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κανείς δημοτικός υπάλληλος δεν πέρασε από το σημείο όλο αυτό το διάστημα. Άλλωστε, υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την καθαριότητα των δημοσίων χώρων και αν μη τι άλλο ή πέρασαν ή θα έπρεπε να είχαν περάσει από τη σημείο στην διάρκεια της ημέρας.

Η αδιαφορία όλων μας, είναι το όπλο όσων προκαλούν φθορές στον δημόσιο χώρο και δεν τους ενοχλεί κανείς. Η παραδοχή του κόσμου πως όποιος ενημερώνει μια οποιαδήποτε αρχή για ένα συμβάν είναι “καρφί” μας έχει οδηγήσει εδώ που φτάσαμε ως χώρα.

Ο είδηση ανέβηκε και στην ιστοσελίδα και στο face book όπου διάφοροι πολίτες έκαναν αρκετά σχόλια. Ιδού τα περισσότερο ενδιαφέροντα από αυτά:

Ο Δήμαρχος τρέχει για φωτογραφήσεις. Κάποιος άλλος δεν το είδε;

Αστυνομία, τροχαία; Δεν είναι όλα ευθύνη Δημάρχου... Είναι όλοι οι φορείς που φέρουν ευθύνη... Δεν είναι άμοιροι ευθυνών κάποιοι.

Αδιάφοροι πολίτες, αδιάφορο κράτος, αδιάφορη συνείδηση! Κατσαπλιάδες Έλληνες! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Ας κάνουν έλεγχο σε ποιο καφέ ξεφορτώνει... Αλλά δεν βαριέσαι στην Καρδίτσα είσαι....

Ίσως υπάρχει κάποια κάμερα ασφαλείας που το κατέγραψε.

Αυτό με τα φορτηγά που ξεφορτώνουν ότι ώρα τους καπνίσει στο κέντρο της πόλης και όχι όπως θα έπρεπε, επιλεγμένες ώρες, σας έχει ποτέ προβληματίσει αγαπητέ κύριε Αμβροσίου; Κι επειδή δεν το γνωρίζω ζητώ αν γνωρίζετε να μου πείτε, εάν και στις υπόλοιπες πόλεις τα φορτηγά μεταφορών, είναι ελευθέρας βοσκής. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Για τη Λάρισα θα σας απαντήσω, τα ίδια και χειρότερα.

Λες και μείναν πολλά καφέ βρε παιδιά στο συγκεκριμένο σημείο... Στο στενό με την Ιεζεκιήλ όλα έκλεισαν.

Το θέμα είναι ότι όποιος έχει φορτηγό ανεβαίνει πλατείες, παρκάρει και σταματάει όπου θέλει. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το επιτρέπει. Ο ανεφοδιασμός γίνεται με ειδικό, χρηστικό μέσο όχι τριαξονικά και όποιον πάρει ο χάρος!

Είναι εύκολο να αναζητήσουν τον οδηγό φυσικά όταν ξέρουν την ώρα και σε ποιον τροφοδοτούν. Αρκεί να γίνει σωστή δουλειά από τον αρμόδιο φορέα. Πολύ εύκολο. Όσο για την αδιαφορία των πολιτών γνωστό. Έφυγε η νηπιαγωγών και όλοι τον ύπνο του δικαίου. Όπως και τώρα. Ας γινόταν αυτό σε άλλο νόμο. Άρα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και μετά μας φταίνε οι άλλοι.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΟΡ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ, ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ, ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΑΜΜΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΈΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ, ΠΑΛΕΡΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ! ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΝΥΒΛΑΚΑΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ (ΟΥΣΤ,ΚΤΑΣ)! ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ; ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ; ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΟΛΟΙ ΜΑΣ....

Το Κέντρο της πόλης είναι ξέφραγο αμπέλι... εταιρίες μεταφορών με φορτηγά Χωρίς περιορισμό Στο κέντρο μετά τις πρωινές ώρες και το βράδυ ο καθένας παίρνει ένα σπρέι και γράφει ότι θέλει...

Αστυνομία υπάρχει μέχρι τις 9 το βράδυ και έπειτα ο καθένας ότι θέλει κάνει... αναρχία παντού...

Είναι ευθύνη της αστυνομίας να βάλει τάξη. Αν δε θέλει σε μια πόλη σαράντα χιλιάδων κατοίκων, τότε.....

Γνωρίζουν στη Καρδίτσα τη λέξη πεζή περιπολία!!!

Η έννοια της Δημόσιας Περιουσίας είναι άγνωστη σε πάρα πάρα πολλούς.....

Όλοι νομίζουν Ότι θα πληρωθεί ο λογαριασμός από αλλού! Μεγάλο πρόβλημα να μη νιώθεις δικό σου το μέρος που ζεις.

Η Διεύθυνση Τεχνικών έργων του Δήμου προβαίνει σε καταλογισμό μετά από έγγραφο συνήθως της Αστυνομίας Απλά χρειάζεται μία καταγγελία εάν ήδη δεν έχει επιληφθεί του θέματος Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι ότι άμεσα πρωί πρωί ο Δήμος έπρεπε να στείλει συνεργείο να συμμαζέψει την κατάσταση Σιγά όμως μην πάνε να βραχούν ή να χαλάσουν το καφεδάκι τους από τα διάφορα στέκια [Παυσίλυπο, έναντι 60 ΜΕΚΛΠ]...

Να βρεθεί και να τιμωρηθεί και αυτός και εργοδότης του!!!

Στο σημείο αυτό έθεσα στους φίλου μου στο face book το εξής ερώτημα. Με δική μου έρευνα μάθαμε που κατέβασε εμπορεύματα το φορτηγό και φτάσαμε στον δράστη. Τελικά μήπως ρε παιδιά είμαι καρφί, Εσείς τι λέτε;

Οι απαντήσεις έλεγαν:

Πολίτης που ενδιαφέρεται για την πόλη του λέγετε.

Είσαστε πάνω από όλα άνθρωπος που αγαπά την πόλη του... Μπράβο.