Ιστορική γκάφα της ΕΡΤ...

Είπαν ότι στην μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι πολέμησαν με τους Σπαρτιάτες!

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τελικά, αυτοί οι άνθρωποι στην ΕΡΤ δεν έχουν το θεός τους. Έχουν στρογγυλοκαθίσει πάνω στους παχυλούς μισθούς που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες και δεν τους νοιάζει τίποτα. Πέρα από του ότι μας έχουν τρελάνει στην άκρατη προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, λένε και πράγματα από το μικρόφωνο που παραποιούν ακόμη και την ιστορική αλήθεια.

 

Ακόμη μία μεγάλη γκάφα έκανε η ΕΡΤ η οποία κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του 36ου Μαραθωνίου μετέδωσε ότι η μάχη του Μαραθώνα έγινε με τους Σπαρτιάτες! Ο αθλητικός δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης, την ώρα που μετέδιδε «ζωντανά» την εξέλιξη του Μαραθωνίου θέλησε να κάνει και μια ιστορική αναδρομή για την ιστορία του Μαραθωνίου. Αρχικά είπε ότι η μάχη του Μαραθώνα έγινε το 491 π.Χ για να το διορθώσει αμέσως. Και έσπευσε να «ενημερώσει» ότι στην ιστορική αυτή μάχη κέρδισαν οι Αθηναίοι τους... Σπαρτιάτες και όχι τους Πέρσες.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είχε «πρωταγωνιστήσει» σε μια ακόμη «μυθική» γκάφα της ΕΡΤ, ακριβώς πριν ένα χρόνο όταν σε ζωντανή σύνδεση ακούστηκε να φωνάζει «πού είναι η τουαλέτα» και εν συνεχεία να τραβάει το καζανάκι!

 

Πάμε τώρα στην Μάχη του Μαραθώνα και τι είναι αυτό που τιμάμε σήμερα με τον μαραθώνιο δρόμο που είναι Ολυμπιακό Άθλημα και γίνεται ακόμη και στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Όταν οι Αθηναίοι πληροφορήθηκαν την απόβαση των Περσών στον Μαραθώνα, έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Ο Φειδιππίδης διένυσε την απόσταση Αθήνας-Σπάρτης σε δύο ημέρες (220 χιλιόμετρα). Μόλις έλαβε την απάντηση των εφόρων της Σπάρτης, πήρε αμέσως τον δρόμο της επιστροφής. Στη συνέχεια μετέβη στον Μαραθώνα, όπου έλαβε μέρος στη σύγκρουση. Όταν αυτή τελείωσε έτρεξε, χωρίς να απορρίψει τον οπλισμό του και όντας τραυματίας, να αναγγείλει το χαρμόσυνο νέο στους γεμάτους αγωνία, συμπολίτες του. Φθάνοντας εκεί, το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει, προτού πέσει νεκρός από την εξάντληση, ήταν η λέξη «νενικήκαμεν»... Η διαδρομή που διένυσε ο Φειδιππίδης είναι ο σημερινός μαραθώνιος δρόμος.

 

Η Μάχη του Μαραθώνα, που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα. Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω. Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

 

Η μάχη του Μαραθώνα έδειξε στους Έλληνες ότι μπορούσαν να νικήσουν τους Πέρσες. Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις 8 Δεκεμβρίου 2010, κατά την 2500η επέτειο της μάχης του Μαραθώνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μάχη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Ήταν αδιανόητο στο σχολείο να υπήρχε μαθητής που να μην ήξερε ποιοι πολέμησαν στην Μάχη του Μαραθώνα και ότι στρατηγός ήταν ο Μιλτιάδης. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους εργαζόμενους στην κρατικοδίετη ΕΡΤ που αντί να ρίξει μια ματιά στο διαδίκτυο και να αντλήσει πέντε πληροφορίες που θα τις παρέθετε στην μετάδοση του μαραθωνίου που κρατάει για ώρες, ξεφούρνισε μια βλακεία και νόμισε ότι καθάρισε. Τα παιδιά μας που άκουσαν την μετάδοση, πλέον αν πιστέψουν την τηλεόραση που αφού το είπε θα πρέπει να είναι και σωστό, πλέον ξέρουν ότι στον Μαραθώνα πολέμησαν οι Αθηναίοι τους Σπαρτιάτες! Πάει περίπατο ολόκληρος πελοποννησιακός πόλεμος!

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την απίστευτη καταγγελία που έκανε ο ο ιδιοκτήτης της Life Guards Hellas, Σπύρος Μιτριτσάκης, η ομάδα του οποίου ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των αθλητών στη στροφή για τον Τύμβο του Μαραθώνα. Κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης την στιγμή που εξελίσσονταν ο Μαραθώνιος της Αθήνας απαίτησε να διακόψουν οι αθλητές το τρέξιμό τους για να μπορέσει να περάσει με το αυτοκίνητό του και τελικά τα κατάφερε.

 

Αχ ρε Ελλάδα τι τραβάς από τους πολίτες που γέννησες και ανάθρεψες; Με τηλεσχολιαστές σαν τον Τσιώνη, δημάρχους σαν το Ψινάκη και πολλούς άλλους ανεπρόκοπους που εξέλεξες να σε κυβερνάνε, είσαι χαμένη από χέρι...