Κορωνοϊός: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση...

 Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Η πανδημία του Κορωνοϊού έχει αφαιρέσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του πανεπιστημίου Χόπκινς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο που καταγράφει συστηματικά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, οι νεκροί στον πλανήτη ανέρχονται σε 52.610, από τον πρώτο διαπιστωμένο θάνατο της νόσου Covid-19, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην Ιταλία η πιο μακριά λίστα θανάτου από τον κορωνοϊό
Η Ιταλία διατηρεί την θλιβερή πρωτιά στη λίστα, με τους νεκρούς της να φτάνουν πλέον τους 13.915 και ακολουθεί η Ισπανία που την Πέμπτη έφτασε τους 10.348 θανάτους. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, που εμφανίζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων, με 6057 νεκρούς και η Γαλλία, που έφτασε την Πέμπτη τους 5.398 νεκρούς.

 

Συνολικά, μέσα σε μια ημέρα, κατεγράφησαν 4.369 νεκροί σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα, Ιταλία 760 νεκροί, Ισπανία 950, ΗΠΑ 1116, Γερμανία 166, Γαλλία 471, Μεγάλη Βρετανία 569, Ελβετία 48, Βέλγιο 181, Ολλανδία 166, Σουηδία 69 κ.λ.π.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει 1544 καταγεγραμμένα κρούσματα, 53 συνολικά θανάτους από τους οποίους οι 2 την Πέμπτη.

Όλοι πλέον συμφωνούν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία, κάτι που αναγνωρίζει η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Η κυβέρνηση της Ελλάδας πήρε πολύ γρήγορα μέτρα για την προστασία των πολιτών και αυτό άρχισε ήδη να φαίνεται. Η σύγκριση με τις άλλες χώρες είναι εκ των πραγμάτων υπέρ μας. Μπορεί να κάναμε θυσίες και να κλειστήκαμε στο σπίτι. Μπορεί να παθαίνει ζημιά η οικονομία της χώρας μας, αλλά πάνω απ' όλα είναι η ανθρωπινή ζωή. Ακόμη και η τελευταία ανθρώπινη ζωή, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα.

Ακούω κάποιους να λένε με κυνισμό, ότι δεν θα γίνει τίποτα αν πεθάνουν και κάμποσοι γέροι. Θα σωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα. Περιμένουμε δηλαδή να πεθάνει ο δίπλα μας για να ζήσουμε εμείς καλύτερα; Μόνο στην σκέψη ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας μπορεί να

έχουν τέτοιες απόψεις, με πιάνει ανατριχίλα.

Ανατριχίλα με πιάνει και με την μικροψυχία κάποιων και κυρίως μερίδας της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η παρούσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τα καταφέρνουν καλά και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν το έργο τους. Ξαφνικά θυμήθηκαν τις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό. Ποιος όμως από τα κόμματα του κοινοβουλίου μπορεί να ασκήσει κριτική; Το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 κι η Ελληνική Λύση.

Δεν μπορεί να μιλήσει το ΚΙΝΑΛ που είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια τη χώρα. Ξαφνικά θυμήθηκε ο Πολάκης ότι έχει ελλείψεις η υγεία, λες και ο ίδιος δεν ήταν αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Βάζουν τα παπαγαλάκια τους να γράφουν διάφορα, να εφευρίσκουν πράγματα τραβηγμένα από τα μαλλιά.

Μέχρι και ο Τσιόδρας τους ενόχλησε που είναι τόσο λαοφιλής και του χρεώνουν ότι με τον τρόπο του στηρίζει την κυβέρνηση. Ο Τσιόδρας πέρυσι έλεγε αυτά, φέτος λέει άλλα. Ο Χαρδαλιάς είναι σαν μαντρόσκυλο. Ο Άδωνης πουλάει διαδικτυακά μαθήματα και τόσα άλλα. Δεν λένε να καταλάβουν ότι ο λαός τους έδωσε την ευκαιρία να κυβερνήσουν και την πέταξαν από το παράθυρο. Περίμενε ο λαός να δείξουν κάτι διαφορετικό, μια αριστερή διακυβέρνηση και τελικά απέδειξαν ότι ήταν απλά διαχειριστές και μάλιστα κακοί. Τώρα τα βρίσκουν όλα άσχημα, λες και κατέβηκαν ξαφνικά από το διάστημα.

Με αυτά και αυτά, θα μετατοπίσουν τους ψηφοφόρους προς τα δεξιά, διότι αν κάποιοι έχει να διαλέξει μεταξύ του γνήσιου και του ιμιτασιόν, θα προτιμήσει το γνήσιο. Έτσι, να ότι και να ψηφίσουμε εφαρμόζει δεξιά πολιτική, πάμε κατευθείαν μόνοι μας εκεί και δεν περιμένουμε να μας πάει ο Τσίπρας από το παράθυρο.

Διάβαζα μια τελευταία δημοσκόπηση της Pulse και η ΝΔ εκτοξεύτηκε στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου ανοίγοντας την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 23 ποσοστιαίες μονάδες: Η ΝΔ συγκεντρώνει 45% (έναντι 39% της προηγούμενης μέτρησης) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 22% (από 25%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 53% έναντι 45% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πέφτει στο 22% έναντι του 26% στην προηγούμενη μέτρηση.

Συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνά με ιδιαίτερη επιτυχία το «τεστ» της κρίσης του κορωνοϊού καθώς 8 στους δέκα πολίτες (82%) αποτιμούν σίγουρα και μάλλον θετικά το έργο της στην περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα στην κατανομή των ψηφοφόρων φαίνεται ότι όσοι ψήφισαν ΝΔ αξιολογούν σε ποσοστό 94% θετικά την κυβέρνηση, αλλά και οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 78% και του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 89%. Επίσης, το 67% των πολιτών εκτιμούν ως θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας του covid-19.

Σε συντριπτικό ποσοστό 86% οι πολίτες επικροτούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τον περιορισμό μετακινήσεων και συγκεντρώσεων. Μάλιστα και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων επικροτούν αυτά τα μέτρα: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 84% και του ΚΙΝΑΛ 90%. Οι ψηφοφόροι ΝΔ φυσικά επικροτούν με ποσοστό 92%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Alco για το Open το 89% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η πληροφόρηση από τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι έγκυρη και επαρκής, ενώ μόλις το 6% απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, το 44,5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης εκτιμούν ότι η εικόνα που έχουν πλέον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι καλύτερη από αυτή που είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Το 86% εκτιμά ότι η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα μέτρα. Παράλληλα, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών είναι συντριπτικό, καθώς το 80% είναι «πολύ,αρκετά» ικανοποιημένο. Ικανοποίηση υπάρχει και για τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.