Μαθήματα στην ύπαιθρο, από τον Αριστοτέλη στην καραντίνα...

Ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να κάνουν ξανά μάθημα στην ύπαιθρο, αυτή τη φορά όχι επειδή δεν έχουμε τα μέσα, αλλά για να προστατευθούμε από την Κορωνοϊό;

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Η επαναλειτουργία των σχολείων θα κριθεί από τα αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν στις αρχές Μαΐου, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος. Όσον αφορά τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μόσιαλος είπε ότι, μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των άλλων χωρών που προχώρησαν στην επαναλειτουργία τους. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δανία, όπου οι χώροι διδασκαλίας έχουν αναδιαταχθεί, τα περισσότερα μαθήματα γίνονται στην ύπαιθρο, τηρείται η απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων και τα παιδιά πλένουν κάθε ώρα τα χέρια τους.

Αλήθεια, πόσο καινούργιο είναι να γίνονται μαθήματα στην ύπαιθρο; Άραγε, εφήρμοσαν κάτι το καινούργιο οι Δανοί και τους επικαλείται ο κ. Μόσιαλος; Θα κάνω δύο σχετικές αναφορές...

Η πρώτη αφορά την εποχή που στην Ελλάδα δεν είχαμε την πολυτέλεια να δάσκαλο σε κάθε τάξη. Τα περισσότερα σχολεία ήταν το πολύ διθέσια και οι μαθητές χωρίζονταν ανά τρεις τάξεις. Μέχρι την τρίτη τάξη Δημοτικού, φοίτησα σε ένα τέτοιο σχολείο. Στο 2ο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου. Ναι, καλά διαβάσατε. Κάποτε στο Νεοχώρι υπήρχαν δύο δημοτικά σχολεία, τόσο μεγάλο ήταν το χωριό. Ας επανέλθω όμως στο μαθήματα στην ύπαιθρο. Τα καλοκαίρια, επειδή έκανε ζέστη μέσα στο σχολείο, οι δάσκαλοι μας έβγαζαν προς το μεσημέρι, για μια ή δύο ώρες εκτός σχολείου και το μάθημα γίνονταν συνήθως κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. Εκεί ο δάσκαλος μιλούσε υπό κορφή διάλεξης για διάφορα θέματα, όχι μόνο για το μάθημα. Έκανε αναφορά σε κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Ήταν ξεχωριστές αυτές οι στιγμές και υπήρχαν δάσκαλοι πραγματικά φωτισμένοι που καθήλωναν τους νεαρούς μαθητές.

Όχι, τα μαθήματα στην ύπαιθρο δεν τα ανακάλυψαν λόγω έλλειψης δασκάλων ή αιθουσών διδασκαλίας οι δάσκαλοι της Ελλάδας την δεκαετία του 50- 60 και 70. Την μέθοδο αυτή εφάρμοσε για πρώτη φορά ο ποιο δημοφιλείς Έλληνας όλων των εποχών, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης που επέλεξε να ονομάσει την φημισμένη σχολή του με την λέξη «ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ». Τα ερείπια μάλιστα αυτής της σχολής την οποία ίδρυσε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα το 355 π.Χ, βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή πίσω από το πολεμικό μουσείο.

Η φιλοσοφική αυτή σχολή λειτούργησε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού από τους διαδόχους του Αριστοτέλη. Τα μαθήματα στην σχολή γίνονταν σε δυο παραδόσεις, το πρωί και το απόγευμα, και από αυτό ονομάστηκαν «εωθινός» και «δειλινός» περίπατος.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη Σχολή του Γένους στη παλιά μονή της Αγίας Παρασκευής - Γούβας Βραγγιανών του 17ου αιώνα. Την μεγάλη Σχολή, ίδρυσε ο Δάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός το 1662. Συνεχιστής του μεγάλου έργου του μετά το θάνατό του, ο αντάξιος μαθητής του ο Βραγγιανίτης καλόγηρος Αναστάσιος ο Γόρδιος (1654-1729). Οι προτομές των μεγάλων Δασκάλων του Γένους, στο προαύλιο του ναού και δίπλα το βήμα (πουρί) απ' όπου δίδασκαν. Ένα μικρό ύψωμα πάνω στο οποίο κάθονταν ο δάσκαλος και από κάτω οι μαθητές μάθαιναν γράμματα στα ελληνόπουλα.

Πόσο όμορφο θα ήταν να βλέπαμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα έστω και για έναν μήνα στην ύπαιθρο. Κάθε πρωί να ξεκινούσαν μια εκδρομή ανά τάξη με προορισμό ένα όμορφο σημείο της πόλης με σκιά. Εκεί ο δάσκαλος θα μπορούσε απλά να διδάσκει, χωρίς να παιδιά να έχουν μαζί τους τσάντες και απλά να διανέμονταν ένα φυλλάδιο στα παιδιά με ασκήσεις που θα είναι ποχρεωμένα να έχουν λυμένο της επόμενη μέρα. Ακόμη και η προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών θα μπορούσε να γίνεται από εκεί. Θα είναι κάτι το μοναδικό.

 

Σημείωση: Όσοι έχετε βιώματα σχετικά, γράψτε ένα σχετικό σημείωμα και στείλτε το για δημοσίευση στο email της ΑΛΗΘΕΙΑΣ news@alithianews>.gr

Αν έχετε και σχετικές φωτογραφίες, ακόμη καλύτερα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε τα σχόλια σας και να επισυνάψετε τις φωτογραφίες κάτω από τις αναρτήσεις στο facebook.

Στην φωτογραφία η περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, όπως είναι σήμερα