Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Πλέον το κράτος δεν θα επιδοτεί μόνο το πετρέλαιο, αλλά και ίσους καίνε Φυσικό Αέριο, υγραέριο, ακόμη και ξύλα. Από το μέτρο θα ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά στην Καρδίτσα και όλη τη χώρα.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όλοι ασχολούνταν με το επίδομα θέρμανσης. Τόσα θα πάρουν όσοι καίνε πετρέλαιο στον τάδε νομό, τόσα στον δείνα, η βόρεια Ελλάδα πρέπει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, διότι κάνει περισσότερο κρύο και πάει λέγοντας.

Πάντα όμως είχα την ίδια απορία. Οι πολίτες που δεν καίνε πετρέλαιο για την θέρμανση του σπιτιού τους, γιατί δεν πρέπει να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης; Ειδικά στην Καρδίτσα που πλέον τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν περάσει στο φυσικό αέριο, η αδικία ήταν κατάφωρη.

Να όμως που επιτέλους βρέθηκε μια κυβέρνηση να διορθώσει αυτή την αδικία και ειδικά για τους καταναλωτές του Φυσικού Αερίου, θα υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη. Διαβάζουμε ότι πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Επίσης, η νέα ΚΥΑ θα έρθει να διορθώσει τις αδικίες όλων των προηγούμενων ετών στο επίδομα θέρμανσης, όπου ορεινά χωριά σε περιοχές όπως η Κρήτη είχαν μικρότερη επιδότηση από παραθαλάσσιες ζώνες π.χ. σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό θα το κάνει «ξηλώνοντας» το παλιό σύστημα των Ζωνών και εισάγοντας σύστημα όπου έχουν υπολογιστεί οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας.

Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ κι από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πολλαπλασιασμός με ειδικούς συντελεστές, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό επίδομα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, με αυτό το σύστημα οι περιοχές που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, θα φτάσουν σε επίδομα 600- 700 ευρώ, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψιν η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη, βγάζει τη «βαθμοημέρα». Αυτές οι βαθμοημέρες δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων Νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα, είναι, βέβαια, προφανές ότι πολλοί θα λάβουν μικρότερο επίδομα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με την Υπουργική Απόφαση- αναμένεται το Νοέμβριο- είναι αν θα είναι χαμηλότερο το επίδομα στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι, εφόσον ζητούν επιδότηση για άλλη πηγή ενέργειας πλην πετρελαίου, θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τα τιμολόγια αγοράς, τον ΑΦΜ του προμηθευτή ή τους λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για φυσικό αέριο. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.

Η ρύθμιση αυτή, έρχεται να φέρει μια δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών, μιας και πλέον θα πάρουν επίδομα θέρμανσης όλοι όσοι καταναλώνουν οποιοδήποτε καύσιμο. Αυτό όμως θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για όσους καταναλώνουν ακόμη πετρέλαιο, να μπουν σε νέες μορφές ενέργειες και κυρίως τις ήπιες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν πολίτη που ζει σε κάποιο χωριό της Καρδίτσας που δεν έχει πάει το δίκτυο του φυσικού αερίου και είχε κεντρική θέρμανση υποχρεωτικά με πετρέλαιο. Μέχρι τώρα έμενε στο πετρέλαιο διότι μόνο έτσι θα έπαιρνε το επίδομα. Τώρα μπορεί να περάσει στο υγραέριο και να κερδίσει και το κράτος και ο ίδιος και το περιβάλλον.

Επίσης, αν όλο και περισσότεροι καταναλωτές εγκαταλείψουν το πετρέλαιο, τότε τα χρήματα της επιδότησης που δαπανά κάθε χρόνο το κράτος, μπορεί να δοθούν σε περισσότερους πολίτες ή να τους δοθούν και περισσότερα χρήματα. Ήταν ανόητο εκ μέρους του κράτους να μην εφαρμόζει τους νέους τρόπους καταβολής του επιδόματος θέρμανσης και να επιμένει στον αναχρονιστικό τρόπο επιδοτώντας μόνο το πετρέλαιο.