Για την κ. Παπανάτσιου...

Καλούμε την Βολιώτισσα Υφυπουργό οικονομικών κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ να υπογράψει άμεσα την απόφαση και να δοθεί παράταση στην πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας και εν προκειμένου σε όλο το Νομό Καρδίτσας, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Να γίνει παράταση στις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα, να δοθεί στην είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω ως και τη λήξη κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η παράταση να δοθεί άμεσα και όχι με έξη μήνες καθυστέρηση όπως έγινε με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 20, 21 και 22 Μαΐου 2016, όπου εκδόθηκε απόφαση στις 25 Νοεμβρίου 2016 από την Υφυπουργό οικονομικών και δόθηκε παράταση ως τις 30-12-2016.

Στο φύλλο της Κυριακή, στο κύριο θέμα αναφέραμε. “Ο νομός μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό θα είναι δώρο άδωρο, αν δεν συνοδευτεί από μια σειρά αποφάσεων όπως: Να συγκροτηθούν άμεσα και στους έξη δήμους, επιτροπές που θα εκτιμήσουν τις ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές στέγες για να υπάρξει αποζημίωση. Να δοθεί παράταση στις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από τους δήμους για πάσης φύσεως οφειλές... Επίσης, η παρατάσεις να δοθούν άμεσα και όχι μετά από έξη μήνες και για μόλις ένα μήνα όπως έγινε για τους δήμους Παλαμά και Σοφάδων με αφορμή τις βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου.

Η αλήθεια είναι αυτή ακριβώς και την επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο. Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, για το τι σημαίνει η κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι όπως: Μπορείς να διεκδικήσεις αποζημιώσεις σε έργα υποδομής και ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών για αντιμετώπιση των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Αποζημιώσεις για ζημιές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά εδώ προϋποθέτει ενεργοποίηση των δήμων που πρέπει να αναλάβουν δράση.

Τέλος, υπάρχουν παρατάσεις για πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που συνήθων δίνονται για τρεις μήνες. Οι αποφάσεις αυτές όμως εκδίδονται από τα αρμόδια υπουργεία και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί βουλευτές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αρμόδια υπουργός είναι από το Βόλο και είναι η κ. Παπανάτσιου. Εμείς κάναμε το καθήκον μας ανέφερε, τώρα ας πάρουν σειρά οι υπόλοιποι.

Καλούμε λοιπόν σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας να κινητοποιηθούν. Καλούμε επίσης την αρμόδια Υφυπουργό οικονομικών κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ να εκδώσει άμεσα την απόφαση για να δοθεί παράταση στην πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας και εν προκειμένου σε όλο το Νομό Καρδίτσας, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να γίνει παράταση στις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα, να δοθεί στην είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω ως και τη λήξη κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να γίνουν όλα αυτά όμως άμεσα και όχι μετά από έξη μήνες όπως έγινε με τους Δήμους Σοφάδων και Παλαμά όπου για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 20, 21 και 22 Μαΐου 2016, εκδόθηκε απόφαση στις 25 Νοεμβρίου 2016 από την Υφυπουργό οικονομικών κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ και δόθηκε παράταση ως τις 30-12-2016.

Η παράταση πρέπει να δοθεί άμεσα για τις υποχρεώσεις που έχουν καταληκτική ημερομηνία 21-1-2017. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που απαιτεί απόφαση του αρμόδιου υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.

Ας τρέξουν λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ας τρέξουν οι δήμαρχοι και κυρίως ας δράση άμεσα η κ. Παπανάτσιου που είναι συμπατριώτισσα μας.